Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

V Trnave sa uskutoční spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súťaž nesie názov po tvorcovi umelej a duchovnej piesne, upravovateľovi ľudovej piesne a autorovi sakrálnych vokálno-inštrumentálnych kompozícií.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Jubilejný 25. ročník Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského sa uskutoční od 15. do 21. októbra v Divadle Jána Palárika v Trnave. "Do súťaže sa tento rok prihlásilo 73 súťažiacich z 12 krajín," informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii Igor Valentovič, riaditeľ Hudobného centra, ktoré je hlavným organizátorom súťaže. Okrem Slovenska sú v nej zastúpené Česká republika, Chorvátsko, Ukrajina, Fínsko, Litva, Poľsko, Irán, Čína, Rusko, Nemecko a Gruzínsko.

Organizátori súťaže deklarujú, že jej hlavným cieľom je podpora mladých spevákov, podnecovanie ich umeleckého rastu, propagácia vokálnej tvorby s akcentom na dielo Mikuláša Schneidera-Trnavského a výber účastníkov na ďalšie medzinárodné spevácke súťaže.

Súťaž nesie názov po tvorcovi umelej a duchovnej piesne, upravovateľovi ľudovej piesne a autorovi sakrálnych vokálno-inštrumentálnych kompozícií. "Schneider-Trnavský bol však i významným spolutvorcom hudobno-vzdelávacích inštitúcií profesionálnej hudobnej kultúry," pripomína Hudobné centrum.

Súťaž, v ktorej víťazmi minulých ročníkov boli Peter Dvorský, Ľubica Orgonášová, Miroslav Dvorský, Magdalena Kožená, Terézia Babjaková či Slávka Zámečníková, prebieha v dvoch kategóriách. Tie sú stanovené na základe náročnosti predvedeného repertoáru.

Predsedníčkou medzinárodnej poroty je interpretka a pedagogička vokálneho umenia Eva Blahová. "Je to prvý raz v histórii súťaže, že je preložená z mája, 52 rokov bola viazaná na výročie Schneidera-Trnavského. Tento rok sa nám prvýkrát stalo, že na poslednú chvíľu sme dostali financie na uskutočnenie súťaže, ale nebolo už možné ju zorganizovať v máji, boli sme nútení hľadať kompromis," poznamenala Blahová. Porotu ďalej tvoria Jozef Kundlák, Peter Dvorský, Martina Zadro, Tadeusz Pszonka, Toril Carlsen, Gabriela Beňačková, Ariane Hollaender-Calix a Wiktor Bockman.

Súťaž je prístupná verejnosti, uzatvorí ju slávnostné odovzdávanie cien a koncert víťazov. Popri hlavných cenách udeľovaných vo dvoch kategóriách udelia aj ďalšie mimoriadne ceny od organizátorov a partnerov. Súťažiaci môžu napríklad získať aj možnosť hosťovať v niektorom z partnerských divadiel na Slovensku a v Česku.