Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Dokument R. Kirchhoffa Diera v hlave vychádza na DVD

Na archívnej snímke režisér Robert Kirchhoff. Foto: TASR - Michal Svítok

Film cez osudy Rómov a Sintov počas druhej svetovej vojny v Európe skúma tému pamäte.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Dokumentárna snímka Diera v hlave, za ktorú získal režisér Robert Kirchhoff národnú cenu Slnko v sieti v kategórii najlepší dokument za rok 2017, vychádza na DVD. TASR informovala Veronika Frantová z distribučnej spoločnosti Magic Box Slovakia.

Film cez osudy Rómov a Sintov počas druhej svetovej vojny v Európe skúma tému pamäte. O tragédii Rómov a Sinti v druhej svetovej vojne sa nikdy a nikde príliš nehovorilo. Boli vraždení v desiatkach, stovkách, tisícoch. Na okrajoch masových hrobov, v koncentračných táboroch, pri cestách, puškami, kladivami alebo plynom. Mlčalo sa o nich, lebo dlhé roky boli a sú na spoločenskom okraji. Prežili, no každý z nich má svoju pamäť a jazvu ako dôkaz. Dnes, keď sa náš svet opäť fašizuje, sú jedinými z posledných svedkov holokaustu. Žijú s dierou v hlave ako s pečaťou, znamením z minulosti.

Dokument prináša smutné a desivé príbehy tých, ktorí prežili. Francúzsko, bývalá Juhoslávia, Poľsko, Nemecko, Slovensko i Česko, všade tam filmári našli tých, ktorí prežili a ich spomienky ostávajú mementom i pre súčasnosť. Diera v hlave má za sebou bohatú účasť na medzinárodných festivaloch. Na Slovensku mal dokument premiéru v marci 2017 na Medzinárodnom festivale filmových klubov Febiofest v Bratislave.

"Príbehy mojich filmov sú dlhé. Pokúšam sa hovoriť jazykom svojich postáv tak, aby ho pochopili aj diváci bez ohľadu na to, kde žijú, odkiaľ sú. Problémom je, že laika často nenapadne ani predstaviť si, ako takýto film vzniká. Čo to znamená, pracovať na filme viac ako desať rokov," hovorí režisér Kirchhoff, ktorý sa takmer 13 rokov venoval téme prenasledovania Rómov a Sintov počas druhej svetovej vojny v Európe. Pátral po svedkoch a ľuďoch, ktorí túto hrôzu prežili, zaujímali ho aj ich blízki, komunikoval s aktivistami a novinármi. Ako sám tvrdí, to najhoršie, čo by sme mohli urobiť, je zabudnúť.