Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

VIDEO: Dvoma Oscarmi ocenené Miesto pri mori ide do slovenských kín

Plagát filmu MIESTO PRI MORI. Foto: Itafilm.sk

Pôvodná idea filmu vznikla v hlave herca, scenáristu a producenta Matta Damona, ktorý sa už dlhšie obdobie chystal na svoj režijný debut.

Bratislava 28. februára (TASR) - Americký herec Casey Affleck potvrdil, že je najlepším hercom minulého roka. Po oceneniach Zlatý glóbus a BAFTA získal od Americkej akadémie Oscara v kategórii Najlepší herec. Na 89. udeľovaní zlatých sošiek bol ocenený za úlohu Leeho Chandlera v dráme Miesto pri mori (Manchester by the Sea). Silu neobyčajného príbehu potvrdil aj Oscar v kategórii Najlepší originálny scenár pre režiséra a scenáristu Kennetha Lonergana (Na mňa sa môžeš spoľahnúť, Margaret), ktorý si za posledné dve desaťročia vybudoval povesť jedného z najoriginálnejších filmárov v súčasnom Hollywoode.

Pôvodná idea filmu vznikla v hlave herca, scenáristu a producenta Matta Damona, ktorý sa už dlhšie obdobie chystal na svoj režijný debut. Zaujala ho myšlienka príbehu, v ktorom by mužovi zničil život jeden moment naivného zaváhania. Projekt chcel pôvodne nielen režírovať, ale aj v ňom stvárniť hlavnú úlohu. Nápad osloviť so spracovaním Lonergana bol práve Damonov. "Kennyho štýl písania je jedinečný," hovorí Damon, ktorý je sám držiteľom Oscara za Najlepší scenár k filmu Dobrý Will Hunting. Lonergan spracovaním idey strávil dva roky, po ktorých vznikol jeho vlastný, autorský scenár.



Miesto pri mori bolo na festivale v Sundance označené ako jeden z najlepších filmov minulého roka. Casey Affleck v ňom stvárnil osamelého bostonského údržbára Leeho, ktorý po smrti svojho staršieho brata Joea s prekvapením zisťuje, že sa stal poručníkom svojho 16-ročného synovca Patricka. Plný obáv sa tak vracia do mestečka Manchester-by-the-Sea. Tam je nútený sa vyrovnať so svojou minulosťou, ktorá ho odlúčila ako od exmanželky Randi, tak od komunity, v ktorej vyrastal.

Odhaľovaním Leeho minulosti v čriepkoch rozhádzaných naprieč filmom sa Lonerganovi podarilo vystavať atmosféru tajomstva, ktorá divákov do príbehu vťahuje. "Postavy spoznáte a zamilujete si ich ešte predtým, ako sa dozviete niečo o ich minulosti. Každá z nich si niečím prešla, väčším či menším. Lee sa snaží nájsť dôvod, prečo žiť, až ho nakoniec nájde vo svojom synovcovi. Je to vtipné a smutné zároveň. A pôsobí to uveriteľne," uviedol k snímke Casey Affleck. Jeho filmový Lee zažil niečo, čo by väčšinu ľudí totálne zložilo. Teraz je v pozícii, v ktorej môže synovca buď zobrať preč, alebo s ním zostať na mieste, ktoré nemôže ani cítiť. "Prenasleduje ho minulosť, snaží sa od všetkého bolestivého utiecť, no všade, kam vkročí, musí čeliť rečiam bývalých susedov. Lee nechce, aby hocikto v jeho okolí vedel, čo sa mu stalo. No Patrick z toho istého dôvodu - pre svoju minulosť - chce, aby zostal doma," približuje príbeh Affleck, ktorý sa po menších úlohách v krimi trilógii Dannyho jedenástka, Dannyho dvanástka a Dannyho trinástka zaskvel v dráme Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom, za ktorú bol nominovaný na Oscara.

Okrem Caseyho Afflecka sa diváci môžu tešiť na výkony hercov a herečiek ako Michelle Williams, Kyle Chandler, Lucas Hedges, Matthew Broderick. Drámu Miesto pri mori prináša do slovenskej kinodistribúcie Itafilm od štvrtka 2. marca.