Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

V Marseille sa návštevníci môžu zoznámiť so slovenským ľudovým umením

Jazdkyňa z divadla Theatre du Centaure stojí na koňoch a vedie ovce počas podujatia nazvaného TransHumance, v preklade Vyháňanie na pašu, ktoré sa konalo v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) v Starom prístave francúzskeho mesta Marseille 9. júna 2013. Foto: TASR/AP

Projekt EHMK 2013 sa v Marseille-Provence slávnostne začal cez víkend 12.-13. januára, v Košiciach 19.-20. januára. Program EHMK Marseille-Provence 2013 sa nazýva Kultúra našla svoje hlavné mesto.

Bratislava/Marseille/Aix-en-Provence 21. júna (TASR) - Oslavou Stredozemného mora a Stredozemia sa v Marseille a provensálskych mestách, zahrnutých do projektu Marseille-Provence 2013, početnými koncertmi stane dnešný Sviatok hudby.

Popri množstve ďalších podujatí si obyvatelia francúzskeho prístavu a jeho návštevníci môžu pozrieť aj výstavu Slovenské ľudové umenie - tradícia a modernosť. Je inštalovaná v Maison de l'Artisanat et Métiers d'Art v Marseille a prezentujú sa na nej poklady slovenského ľudového umenia, avizovala stránka Asociácie Marseille-Provence 2013 i viaceré ďalšie francúzske zdroje. Na slávnostnom otvorení výstavy v Marseille sa zúčastnil aj generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Rastislav Púdelka, ktorý to dnes TASR potvrdil.

Výstava je sprístupnená od 7. júna do 20. júla a predstavuje slovenské ľudové umenie najmä z konca 19. a začiatku 20. storočia. Exponáty pochádzajú zo zbierok SNM, spomedzi nich do expozície vybrali napríklad aj drotárske práce starých majstrov i súčasnú tvorbu, pri ktorej sa využíva drotárska technika.

Francúzske Marseille-Provence je v roku 2013 spolu s východoslovenskou metropolou Košice Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK).

Chuť Orientu je názov výstavy v meste Aix-en-Provence. Jej otvorenie je naplánované na sobotu 22. júna a verejnosť si ju môže pozrieť do 15. septembra. Expozícia pozýva návštevníkov, aby sledovali kroky botanikov, lingvistov a ďalších vedcov i umelcov z Provensálska, ktorí sa vybrali objavovať Orient - v jeho stredozemnom rozmere. Zberatelia i znalci umenia a vied poskytli na expozíciu rukopisy, umelecké artefakty, obrazy. Mnohé z nich doteraz neboli nikdy vystavené. Chuť Orientu predstavuje doposiaľ nevídanú ponuku, na základe ktorej sa dá zoznámiť s dejinami stredozemnej orientalistiky od konca XVI. do začiatku XX. storočia, informuje stránka Asociácie Marseille-Provence 2013 (MP2013).

Jazdkyňa z divadla Theatre du Centaure stojí na koňoch a vedie ovce počas podujatia nazvaného TransHumance, v preklade Vyháňanie na pašu, ktoré sa konalo v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) v Starom prístave francúzskeho mesta Marseille 9. júna 2013.
Foto: TASR/AP


Najmä pre Francúzov bude osobitne príťažlivý festival pétanque. Kolískou tejto hry s guľami, ako uvádza stránka MP2013, je mesto La Citotat zahrnuté do projektu EHMK. Pred vyše storočím na hru s guľami prišiel istý Jules Lenoir práve v La Ciotat a hra sa v priebehu rokov stala svetovo známym francúzskym exportovaným kultúrno-športovým fenoménom. Festival pétenque pod názvom Les Estivales Boulistes je stanovený na 15. júna až 16. augusta.

Z radu početných júnových podujatí v Marseille-Provence treba spomenúť projekt TransHumance (vyháňanie statku na pašu). Starým prístavom v Marseille prešli 9. júna talianski, marockí a provensálski pastieri so stádami oviec, rožného statku a koní. Na jedno z vrcholných podujatí EHMK sa prišlo pozrieť okolo 300.000 ľudí. Podujatie sa začalo 17. mája, keď talianski butteri, tradiční chovatelia, prišli na koňoch so stádami kráv s veľkými rohmi, koní z Toskánska do Provensálska. V druhej polovici mája sa butteri stretli s provensálskymi chovateľmi koní, dobytka, oviec aj s marockými pastiermi a cez Provensálsko išli až do Marseille. Celé putovanie malo poukázať na spojenie človeka s prírodou, na cezhraničné cestovanie, pripomenúť históriu. Ľudia a zvieratá spolu prešli vyše 600 kilometrov, pričom spojili tri krajiny a dva kontinenty, kým sa dostali do Starého prístavu.

V júni sa začala druhá etapa projektu Marseille-Provence 2013 s názvom: Marseille-Provence pod otvoreným nebom. Prvá etapa Marseille-Provence víta svet sa začala sa otváracím víkendom 12.-13. januára a trvala do konca mája. Tretia etapa s názvom Tisíc tvárí Marseille-Provence bude od septembra do decembra.

Projekt EHMK 2013 sa v Marseille-Provence slávnostne začal cez víkend 12.-13. januára, v Košiciach 19.-20. januára. Program EHMK Marseille-Provence 2013 sa nazýva Kultúra našla svoje hlavné mesto.

Počas tohto roka sa má v Marseille-Provence uskutočniť okolo 400 podujatí, predstavení, animácií, množstvo koncertov, výstav, sviatkov kultúry pre každý typ publika.

Marseille-Provence je štvrtým francúzskym mestom, ktoré sa stalo EHMK. Pred ním boli v roku 1989 Paríž, v roku 2000 Avignon spolu s ôsmimi ďalšími mestami a v roku 2004 Lille.

Košice sú prvým slovenským mestom, ktoré bolo vyhlásené za EHMK.

Zdroje: www.mp2013.fr, www.laprovence.com, www.lamarseillaise.fr, http://sortir.telerama.fr/evenements/expos/art-populaire-slovaque-tra ditionnel-et-modernite,116973.php, www.marseille.sortir.eu/expos/art-populaire-slovaque---traditionnel-e t-modernite-du-17-juin-au-20-juillet-marseille-maison-de-l-artisanat- et-des-metiers-d-art, www.maisondelartisanat.org/expo-en-cours.htm