Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Aktivity EHMK Košice 2013 predstaví výstava fotografií v Londýne

Ohňostroj nad Dómom sv. Alžbety, súčasť Veľkej otváracej show Košice EHMK 2013 Foto: TASR/Milan Kapusta

Výstava sa uskutoční od 1. do 10. mája v Londýne.

Košice 14. apríla (TASR) - Bohatú históriu, pamiatky a osobnosti z oblasti kultúry mesta Košice a ich okolia bude prezentovať výstava fotografií, ktorá sa uskutoční v Londýne začiatkom mája tohto roka.

Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Košice 2013 predstaví od 1. do 10. mája britskej verejnosti prostredníctvom tejto výstavy sériu propagačných a kultúrnych aktivít, ktoré vytvárajú nové pole pre vzájomnú umeleckú výmenu, komunikáciu a tvorbu dlhodobých partnerstiev.

Vedúci oddelenia komunikácie EHMK Košice 2013 Tomáš Čižmárik informoval, že výstava je pripravená v rámci projektu Putujúce mesto v spolupráci s Veľvyslanectvom SR v Londýne. Jej vernisáž sa uskutoční 30. apríla v galérii Európskeho domu v Londýne, kde vystúpi slovenská jazzová kapela AMC Trio.

"Prezentáciu EHMK Košice 2013 tvorí 39 fotopanelov. Tie predstavia hlavné investičné projekty, rekonštrukcie a revitalizácie niekoľkých nefunkčných budov, ako Kulturpark (bývalé kasárne), Kunsthalle (chátrajúca plaváreň) alebo nefunkčné výmenníky tepla, ktoré boli premenené na kultúrno-komunitné centrá," vysvetľuje Čižmárik.

Pripomenul, že niekdajšie priemyselné mesto sa dnes koncentruje aj na posilnenie medzinárodnej spolupráce a mobility umelcov. Zameriava sa pritom na podporu kreatívnej ekonomiky, napríklad prostredníctvom prepojenia umenia a kultúry s rozvojom vedy, výskumu a inovácií.

Čižmárik doplnil, že spestrením slávnostného otvorenia výstavy bude nepochybne vystúpenie kapely AMC Trio. Spoločnú kariéru hudobníkov Petra Adamkoviča, Martina Marinčáka a Stanislava Cvancigera naštartovala súťaž mladých jazzových skupín v roku 1993. Dnes spolupracujú s významnými predstaviteľmi svetovej jazzovej scény, ako napríklad s gitaristom Ulfom Wakeniusom a či trubkárom Randym Breckerom.