Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Cestovateľ Filip Kulisev predstaví Úžasné Slovensko vo filme a knihe

Slovenský fotograf a cestovateľ Filip Kulisev.
Foto: TASR/Michal Svítok

Filip Kulisev predstavuje krásy Slovenska prostredníctvom záberov z vtáčej perspektívy.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Cestovateľ a fotograf Filip Kulisev dnes večer v bratislavskom Kine Lumiére po prvý raz odprezentuje 20-minútový film Amazing Slovakia, ktorý je súčasťou limitovanej edície knihy Úžasné Slovensko/Amazing Slovakia. Publikácia, ktorá sa monotematicky venuje Slovensku, vychádza v slovenskom a anglickom jazyku. Na jej slávnostnú prezentáciu prijali pozvanie prezident SR Andrej Kiska, americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling či dezignovaný šéf Valného zhromaždenia OSN a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Filip Kulisev predstavuje krásy Slovenska prostredníctvom záberov z vtáčej perspektívy. "Vďaka pohľadom z výšky dokážu mnohé skryté krásy vyniknúť. Takto sa mi podarilo vyfotiť jedinú čriedu zubrov na Slovensku, jazero Morské oko skryté v bohatých lesoch Vihorlatu alebo Domašínsky meander na Váhu, ktorý sa nápadne podobá na jeho slávnejší náprotivok na rieke Colorado v americkom Grand Canyone," uviedol k najnovšiemu počinu pre TASR.

Fotograf zachytil aj málo známy Čabraďský hrad na strednom Slovensku. "Ukazuje, že za Machu Picchu netreba cestovať až do Peru," podčiarkuje Kulisev, ktorý prírodné krásy Slovenska nezužuje len na najznámejšie turistické lokality, ako sú Vysoké Tatry alebo Slovenský raj, prestavuje tiež mnohé málo známe klenoty našej prírody. "Slovensko nie je len nádherná príroda, ale aj história, ktorá ovplyvňuje naše územie posledné tisícročia. Hradné ruiny, veľkolepé zámky, opustené kláštory i starobylé kostoly sú dôkazom, že Slovensko bolo vždy križovatkou dejín v Európe," dodal autor.

Oficiálny krst knihy Úžasné Slovensko/Amazing Slovakia sa uskutoční 19. septembra v Sydney v rámci medzinárodnej konferencie Federácie Svetovej obchodnej komory. Súčasťou podujatia bude aj výstava Amazing Planet.

Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP sa za uplynulé desaťročie prepracoval do svetovej špičky vo fotografovaní prírodných scenérií. Absolvoval takmer 200 individuálnych výstav na Slovensku a po celom svete. Vydal deväť kníh, ktoré ukazujú nádheru a rozmanitosť prírody a rozprávajú aj jeho príbehy z ciest. Ako jeden z dvoch fotografov na svete získal najvyšší európsky titul Master QEP (Qualified European Professional Photographer) v kategórii príroda a zároveň aj najvyšší titul Fellowship od Britského inštitútu profesionálnych fotografov (FBIPP). Hľadá krásne a unikátne miesta na Zemi, ktoré prostredníctvom fotografií prináša všetkým milovníkom prírody na Slovensku aj vo svete. Chce tak v prvom rade prispieť k ochrane biodiverzity a prírodného bohatstva planéty. Patrí k nadšeným milovníkom prírody a podporuje aktivity na jej ochranu aj pre budúce generácie.