Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Festival Košická hudobná jar prinesie podujatia a rôzne žánre

Snímka z medzinárodného hudobného festivalu Košická hudobná jar, foto z archívu. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Okrem Slovenska a Česka budú mať na festivale zastúpenie aj krajiny ako Japonsko, Čína, Venezuela, Veľká Británia, Dánsko, Rakúsko a Taliansko.

Košice 25. apríla (TASR) - V poradí 67. ročník Medzinárodného hudobného festivalu Košická hudobná jar (KHJ) ponúkne osem festivalových podujatí a rôzne žánre - klasickú hudbu od baroka po súčasnosť, jazz aj minimal music. Okrem komorných koncertov sláčikového kvarteta a súboru starej hudby je pripravený aj klavírny a husľový recitál či štvorica symfonických koncertov domáceho orchestra. Štátna filharmónia Košice (ŠfK) o tom informuje na svojej webovej stránke. KHJ potrvá od 27. apríla do 25. mája. Dejiskom festivalu bude Dom umenia a synagóga na Zvonárskej ulici v Košiciach.

"Festival KHJ programovo rámcujú dve významné, svoju dobu reflektujúce diela. Na úvod festivalu zaznie ôsma symfónia Alexandra Moyzesa, jedného z najvýraznejších osobností slovenskej hudobnej moderny. Symfónia je reakciou na udalosti z augusta 1968, ktoré v Československu zadusili akýkoľvek náznak slobody ducha. Na záver festivalu zahrá orchester ŠfK Šostakovičovu legendárnu siedmu symfóniu 'Leningradskú', jednoznačne protivojnové dielo," priblížila generálna riaditeľka ŠfK Lucia Potokárová.

KHJ je v súčasnosti fórom s možnosťou konfrontácie interpretačných výkonov domácich a zahraničných sólistov aj komorných súborov. Okrem Slovenska a Česka budú mať na festivale zastúpenie aj krajiny ako Japonsko, Čína, Venezuela, Veľká Británia, Dánsko, Rakúsko a Taliansko.

Vo svojom klavírom recitáli sa predstaví Japonka Maki Namekawa. Spojenie diel majstrov obdobia baroka - Henryho Purcella a Antonia Vivaldiho so symfonickým jazzom Georga Gershwina prinesie orchester ŠfK na koncerte Barok a jazz.

V synagóge sa uskutoční koncert sláčikového kvarteta Adelphi Quartet a tiež večer s hudbou a poéziou v podaní súboru starej hudby Le nuove musiche. Úryvky z Ovídiových listov kráľovnej Dido prednesie herečka Tatiana Poláková.

V poradí 150. výročie narodenia Sergeja Rachmaninova pripomenie ŠfK uvedením jeho Rapsódie na Paganiniho tému. Interpretácie sa ujme čínska klaviristka Zee Zee pod taktovkou dirigenta Eugenea Tzigane. "Svoje majstrovstvo predvedie najmä v Brucknerovej šiestej symfónii," dodáva ŠfK.

KHJ ponúkne aj husľový recitál Ivana Ženatého v sprievode slovenského klaviristu Mariana Lapšanského.

Podujatie patrí medzi najstaršie hudobné festivaly na Slovensku. Podrobný program je zverejnený na webovej stránke ŠfK.