Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Babu z ľadu týra vlastná rodina. Zohreje sa medzi otužilcami

Na snímke herečka Zuzana Kronerová počas tlačovej konferencie po novinárskej projekcii filmu Baba z ľadu, ktorý slávnostne otvorí Medzinárodný filmový festival filmových klubov Febiofest, 2. marca 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ďalšou témou je kríza rodiny, ktorú prežívame. Je to téma, ktorú je veľmi, veľmi potrebné ukázať a o nej hovoriť, povedala hlavná protagonistka filmu Zuzana Kronerová.

Bratislava 2. marca (TASR) - Nový film českého režiséra Bohdana Slámu Baba z ľadu dnes vstupuje do slovenských kín a v Bratislave otvorí 24. Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest. V hlavnej úlohe koprodukčnej česko-slovensko-francúzskej snímky o tom, že zmeniť život, nájsť lásku a byť šťastný je možné v každom veku, sa predstaví Zuzana Kronerová. Jej filmová Hana je vďaka stretnutiu s otužilcom Broňom schopná od základu zmeniť svoj život, nájsť si cestu k introvertnému vnukovi a oprostiť sa od nezdravého obskakovania svojich synáčikov.



Kronerová dnes na tlačovej konferencii priznala, že na postavu Hany, ktorá oddane slúži svojim infantilným synom a ich manželkám, bolo viacero kandidátok. "Nebola som sama, bolo veľa výborných hercov na kastingu, hovorím si teraz, že som to vyhrala asi preto, lebo som bola jediná ochotná ponoriť sa do studenej vody," zavtipkovala herečka, ktorá sa vďaka filmu aktívne otužuje aj naďalej. "Je to fantastické. Je mi ľúto, že som nevedela o prospešnosti tohto športu, lebo minulý rok som nemala ani raz nádchu ani chrípku. Je to krásne, je to eufória, keď vyleziete z tej vody. Neprajníci hovoria, že tá eufória vzniká z toho, že ste to prežili," doplnila s úsmevom.



Práve vodu a otužovanie si ako kulisu pre love story šesťdesiatnikov vybral režisér Sláma (Divoké včely, Štěstí, Venkovský učiteľ, Štyri slnká). Predstavitelia hlavných úloh museli kvôli Babe z ľadu podstúpiť aktívny otužilecký tréning, pretože vo filme skutočne vstupujú nielen do ľadovej Vltavy, ale napríklad aj do rybníka Bolevák. "Nám sa ten scenár veľmi páčil, pretože je to film o žene, ktorá žije po celý život v studenej vode, povedané metaforicky, a paradoxne, medzi otužilcami sa zohreje," uviedol Marko Škop, slovenský koproducent snímky, v ktorej si zahrali aj slovenskí otužilci.



Postavu svojrázneho a životom ošľahaného Broňa, ktorý nevedomky uvedie do pohybu vzťahy v celej Haninej rodine, stvárnil Pavel Nový. "Boli sme si sympatickí, ale nikdy sme spolu nepracovali. Ako partner je senzačný, na pľaci je to slniečko, teší sa z každej minúty, z každého dňa, lebo prekonal veľmi ťažké ochorenie. Ako herec je úplne skvelý, je veľmi nápomocný. Je trošku urozprávaný, ale absolútne sústredený pri práci a ja si myslím, že nám to svedčí, máme sa radi," komentovala Kronerová spoluprácu s českým filmovým a divadelným hercom.

Vo filme o tom, že nikdy nie je neskoro zobrať osud do vlastných rúk, je podľa herečky prítomná aj téma týrania starých ľudí vlastnou rodinou, deťmi a vnúčatami. "Ďalšou témou je kríza rodiny, ktorú prežívame. Je to téma, ktorú je veľmi, veľmi potrebné ukázať a o nej hovoriť," povedala pre TASR Kronerová.