Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

VIDEO: Film Nech je svetlo režiséra M. Škopa prichádza do kín

Na snímke zľava herci Milan Ondrík a Zuzana Konečná, režisér Marek Škop a František Beleš (predstaviteľ Adama) počas tlačovej konferencie po projekcii celovečerného filmu Nech je svetlo pri príležitosti otvorenia 25. ročníka filmovej prehliadky filmov na Slovensku Projekt 100. V Bratislave 18. septembra 2019. Foto: TASR Pavel Neubauer

Milan (40) má tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí, že jeho najstarší syn Adam je členom polovojenskej mládežníckej skupiny.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Do slovenských kín prichádza film Nech je svetlo, premiéru bude mať 26. septembra. Scenár a réžiu snímky realizoval Marko Škop, kameramanom bol Ján Meliš, strih je dielom Františka Krähenbiela, hudbu zložili David Solař a Oskar Rózsa, koproducentmi sú Rozhlas a televízia Slovenska a Česká televízia.

Vo filme hrajú Milan Ondrík, František Beleš, Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič, Katarína Kormaňáková, Maximilián Dušanič, Daniel Fischer, Csongor Kassai, Anikó Vargová a ďalší umelci.

Milan (40) má tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí, že jeho najstarší syn Adam je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Chlapec je zapletený do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou pri tom začnú zisťovať skutočnú pravdu o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba.

„Úplne na začiatku, keď som písal scenár, bola pre mňa v jadre téma rodiny s dôrazom na výchovu detí. Paralelne s tým sa v médiách začali objavovať správy o existencii polovojenských mládežníckych skupín a to mi prišlo veľmi zaujímavé ako priestor na môj autorský komentár. Aj táto téma tvorí veľmi dôležitú paralelnú dejovú líniu filmu. Od prvotnej idey po dokončenie filmu to trvalo štyri roky, bol to ten klasický kreatívny proces s písaním scenára, zháňaním financií, podporovateľov a procesom postprodukcie. Film sa končí otáznikom, aby ľudia začali nad tým rozmýšľať, domýšľať veci a konfrontovali ich s vlastným životom a pohľadom na svet. Po štyroch rokoch je film tu a vstupuje do slovenskej distribúcie. Som, samozrejme, veľmi zvedavý na reakcie divákov a mám nádej, že si k tomuto filmu nájdu cestu,“ povedal pre TASR režisér Škop.



„Kládol som si otázky, ako by som sa ja choval v takýchto rôznych situáciách, dokonca keď som scenár čítal a následne sme skúšali, rozprávali sme sa o situáciách, čo by sme robili. Snažil som sa v prvom rade začať od seba, to znamená, že ja nechcem ukazovať, ako by sa nemalo alebo malo žiť. Či konám správne, či sa dostatočne venujem svojej rodine. To bol môj cieľ, začať od seba,“ uviedol pre TASR Ondrík.



Na 54. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch získal film Zvláštne uznanie ekumenickej poroty a Milan Ondrík Cenu za najlepší mužský herecký výkon. Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) nominovala tento film do súťaže o sošku Oscara americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS).

Film Nech je svetlo je súčasťou najstaršej filmovej prehliadky na Slovensku Projekt 100. V poradí 25. ročník sa začne 18. septembra premiérou tejto snímky a následne bude putovať po celom Slovensku do konca októbra. Hlavný organizátor Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ) prinesie tento rok šesť filmových titulov.