Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

VIDEO: Film Baba z ľadu otvorí 24. MFFK Febiofest

Na snímke prezident Medzinárodného festivalu filmových klubov (MFFK) Febiofest Peter Dubecký (vľavo) a umelecký riaditeľ 24. ročníka festivalu Přemysl Martinek počas tlačovej konferencie v Bratislave 21. februára 2017. Foto: TASR - Michal Svítok

Febiofest potrvá v hlavnom meste do 8. marca. Publiku sa predstaví v desiatich programových sekciách 122 titulov, spolu na 153 premietaniach v piatich klubových kinách.

Bratislava 21. februára (TASR) - Česko-francúzsko-slovenská novinka režiséra Bohdana Slámu Baba z ľadu v hlavnej úlohe so slovenskou herečkou Zuzanou Kronerovou otvorí 2. marca v Bratislave 24. medzinárodný festival filmových klubov Febiofest. "Je to pozoruhodný film nielen pre fantastický výkon Zuzany Kronerovej, ale je to film, ktorý sa venuje obyčajným rodinným starostiam, ktoré však veľmi ovplyvňujú to, v akej kondícii sú dnešné rodiny," povedal pre TASR k snímke, ktorá sa venuje medzigeneračným vzťahom a rozpráva tiež o slobode a zviazanosti konvenciami Přemysl Martinek, umelecký riaditeľ MFFK Febiofest.



Najnovšiu slovenskú tvorbu - hranú i dokumentárnu predstaví festival v sekcii Slovenská filmová krajina. "Sme na ňu dosť hrdí, pretože deväť premiér je na možnosti slovenského festivalu naozaj správa veľmi príjemná," upozornil na dnešnej tlačovej konferencii Peter Dubecký, prezident MFFK Febiofest, ktorý ponúkne v exkluzívnej predpremiére aj Piatu loď režisérky Ivety Grófovej - čerstvo ocenený film na 67. ročníku Berlinale - víťaza Krištáľového medveďa za najlepší film sekcie Generation Kplus. "Rovnako sa teším, že budeme môcť uviesť čerstvého držiteľa Strieborného medveďa - Ceny Alfreda Bauera - film Agnieszky Holland Cez kosti mŕtvych," poznamenal na margo snímky svetoznámej poľskej režisérky, ktorá bude hlavnou hosťkou festivalu.



V rámci deviatich premiérových filmov v sekcii Slovenská filmová krajina nebude chýbať dokument Diera v hlave režiséra Roberta Kirchhoffa, ktorý sa venuje pamäti preživších rómsky holokaust. Slovenským divákom sa po prvý raz predstaví aj Hotel Úsvit, v ktorom mladá filmárka Mária Rumanová zvečnila osudy ľudí bojujúcich o dôstojný život v "bohom zabudnutom" slovensko-ukrajinskom pohraničí, ďalej posledné dielo režiséra Jana Němca (1936-2016) Vlk z Královských vinohrad či kinoverzia nového dokumentu Zuzany Piussi Český Alláh.



Dubecký tiež upozornil, že Febiofest vzdá poctu dramaturgovi a scenáristovi Albertovi Marenčinovi, ktorý sa tento rok dožíva 95. rokov a zakladateľskej osobnosti slovenského animovaného filmu Viktorovi Kubalovi, ktorého 20. výročie úmrtia si tento rok pripomíname. Festival pri tejto príležitosti uvedie zdigitalizovaného legendárneho Zbojníka Jurka z roku 1976. "Pre nás bude poctou, že v rámci festivalu budeme krstiť Dejiny slovenskej kinematografie 1896-1969 autorov Václava Maceka a Jeleny Paštékovej," avizoval prezident MFFK Febiofest jednu z jeho sprievodných akcií. Medzi ďalšie patrí výstava filmových plagátov, masterclass českého dokumentaristu Miroslava Janeka aj nestora československého filmu, dramaturga a scenáristu Lubora Dohnala či premietanie filmu Zánik domu Usherovcov so živým hudobným sprievodom skupiny Longital na netypickom, zatiaľ utajovanom mieste.

Festival prinesie divákom aj oscarových nominantov či svetové snímky ocenené na festivaloch v Cannes, Benátkach či Rotterdame. V programe ďalej figurujú osobné stretnutia s domácimi i európskymi osobnosťami kinematografie, medzinárodná súťaž krátkych filmov V strede Európy, v ktorej sa stretne dvadsiatka krátkych hraných, dokumentárnych, animovaných aj experimentálnych filmov z krajín V4 a Rakúska.

Febiofest potrvá v hlavnom meste do 8. marca. Publiku sa predstaví v desiatich programových sekciách 122 dlhometrážnych, stredometrážnych a krátkych titulov, spolu na 153 premietaniach v piatich klubových kinách (Kino Lumiére, Mladosť, Foajé, Kino KLAP VŠMU a Artkino za zrkadlom). Výber z bratislavskej časti poputuje do ďalších slovenských miest. Celkovo spolu s regiónmi uvedie 235 projekcií v 11 mestách a 16 kinách na Slovensku.