Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Štvrtý ročník prehliadky Scandi obohatí projekt Bergman 100

Slávny švédsky filmový režisér INGMAR BERGMAN zomrel 30. júla 2007 vo veku 89 rokov. Foto: TASR/AP

Návštevníci bratislavského Kina Film Europe budú mať možnosť uvidieť jeho štyri kultové diela - Persona, Fanny a Alexander, Jesennú sonátu a Scény z manželského života.

Bratislava 18. januára (TASR) - Výber najnovších filmov z Dánska, Švédska, Nórska a Fínska prinesie aj tento rok reprezentatívna prehliadka súčasnej severskej kinematografie Scandi. Štvrtý ročník sa uskutoční od 24. do 28. januára v Bratislave a počas januára a februára v ďalších trinástich mestách na Slovensku. "Do prehliadky sa celkovo zapojilo 18 kín, v Bratislave Kino Film Europe, Lumiére a Mladosť," TASR informovala Dagmar Krepopová, PR manažérka spoločnosti Film Europe, ktorá podujatie organizuje. Milovníci severskej kinematografie sa môžu tešiť na štyri sekcie a kolekciu filmov Ingmara Bergmana v rámci medzinárodného projektu Bergman 100.

Sekcia Scandi premiéry obsahuje päť žánrovo pestrých filmov - štýlový revenge triler dánskeho režiséra iránskeho pôvodu Fenara Ahmada Darkland o Zaidovi, ktorý sa rozhodne pomstiť smrť svojho brata, komornú drámu Potvora, v ktorej režisér Christian Tafdrup zachytil vzťah manipulatívnej Marie a neistého Rasmusa, bizarnú tragikomédiu režiséra Henrika Rubena Genza Tak káže Boh o rodine, ktorá sa odohráva na sklonku života v opatrovateľskom dome, a fínsku road movie režisérky Zaidy Bergroth Miami o dvoch sestrách, barových tanečniciach, unikajúcich pred gangstrami.

Organizátori prehliadky sa rozhodli vzdať hold dánskej režisérke Susanne Bier a venovať jej samostatnú sekciu s názvom 4 x Susanne Bier, do ktorej sú zaradené filmy Druhá šanca, Po svadbe, Lepší svet a Svadba medzi citrónmi.

Tradičnými sekciami sú Best of Scandi a Scandi deti. Prvá uvedie švédsko-nórsko-dánsku drámu Sámska krv (r. Amanda Kernell), dánsku čiernu komédiu Zabijaci z malomesta (r. Ole Bornedal) a dve snímky od švédskeho režiséra Rubena Östlunda Vyššia moc a Štvorec (nominant Švédska na Oscara). Druhá sekcia premiérovo uvedie ďalšie pokračovanie filmovej adaptácie knižnej predlohy slávneho nórskeho spisovateľa - rodinnú komédiu Jo Nesbo: Časovaňa doktora Proktora (r. Arild Fröhlich). Ďalšími filmami v detskej sekcii sú Prdiprášok doktora Proktora, dojímavý príbeh priateľstva chlapca a nájdeného psa Storm (r. Giacomo Campeotto) a dobrodružná fantasy vhodná pre väčšie deti Bosorkina dcéra (r. Keneth Kainz).

Pre náročnejších divákov bude sekcia venovaná ikone švédskeho filmu Bergman 100, ktorou sa spoločnosť Film Europe zapojila do medzinárodných aktivít venovaných 100. výročiu narodenia Ingmara Bergmana. Návštevníci bratislavského Kina Film Europe budú mať možnosť uvidieť jeho štyri kultové diela - Persona, Fanny a Alexander, Jesennú sonátu a Scény z manželského života (dlhšiu "televíznu" verziu).