Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Z filmovej Niny mal byť pôvodne Erik

Na snímke zľava herečka Bibiana Nováková a herec Robo Roth počas tlačovej konferencie k filmu Nina v Bratislave 19. septembra 2017. Foto: TASR - Dano Veselský

Príbeh o dieťati, ktoré sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch rodičov.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Druhý celovečerný film režiséra Juraja Lehotského Nina, ktorý pred pár dňami uviedol v americkej premiére MFF Toronto a na Slovensku piešťanský festival Cinematik, predstavili dnes tvorcovia a herci v Bratislave.

Režisér Lehotský a scenárista Marek Leščák nakrútili citlivý ponor do detského myslenia, konfrontovaný so svetom dospelých, v momentoch, keď rodina zažíva "malú smrť" a dieťa sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch rodičov. "Cítili sme, že v našom okolí je mnoho blízkych ľudí, ktorí zažívajú rozvod, rozchod, v tom vzťahu takisto fungovali deti, ktoré tým prechádzali," uviedol dnes na tlačovej konferencii Lehotský s tým, že túžil vytvoriť film na túto tému z pohľadu dieťaťa.

Ďalej prezradil, že pôvodne mali tvorcovia nakrúcať o chlapcovi Erikovi. Napokon sa však hlavnou postavou stala bojovníčka a plavkyňa Nina. Komplikovanú rolu hlavnej hrdinky hrá Bibiana Nováková, ktorú režisér objavil na kastingu. "Vycítil som, že je veľmi čarovná, vzácna a zaujímavá. Z momentu na moment bola lepšia a lepšia. Cítil som, že je to pomerne ťažký film na určité herecké veci a že by to mohla dokázať. Nakoniec nás podržala a ten film je hlavne zaujímavý kvôli nej," konštatoval Lehotský.



Nina je 12-ročné dievča, ktorého svet sa otriasa v základoch. Otec a mama sa rozvádzajú, no tvrdia, že napriek ich rozchodu chcú pre ňu len to najlepšie. Ale zahltení nezhodami akoby mysleli len na seba. Nina žije medzi ich hádkami, oboch má rada, ale nerozumie im, cíti sa opustená a oklamaná. Jedinou istotou v jej svete je plávanie - dáva jej pocit pokoja a nahrádza všetko, čo jej doma chýba. Keď však konflikty rodičov ohrozia jej účasť na plaveckých pretekoch, rozhodne sa pre radikálny krok.

Na postavu Niny sa Bibiana Nováková podľa vlastných slov veľmi nepripravovala, ani sa do nej nevžívala. "Hneď ako mi Juraj povedal, čo mám robiť na scéne, tak som to prosto urobila, nepotrebovala som sa do toho vžívať," podčiarkla dnes už 13-ročná dievčina, ktorá si myslí, že jej prvý film je určený najmä egoistickým rodičom: "Mali by si to pozrieť hlavne preto, aby zistili, aký je pre dieťa rozvod. Väčšina rodičov sa zamýšľa nad tým, aké to bude pre nich po rozvode, lenže pre dieťa to môže byť ešte horšie - rozpadá sa mu celý svet. Mali by sa nad tým zamyslieť," povedala pre TASR Nováková.



Bibiana sa pri natáčaní snímky naučila plávať a filmu obetovala aj svoje bohaté dlhé vlasy: "Strihanie vlasov bolo pre mňa najťažšie, ošmykla som si ich na jednu klapku, ešte som nechápala, čo vlastne robím. Potom som sa videla v zrkadle a bolo to hrozné."

Filmových rodičov stvárnili herec Robert Roth a režisérka a choreografka Petra Fornayová. "Príbeh je dosť obyčajný, a tým je ten film príjemný," uviedla Fornayová a vysvetlila, prečo je podľa nej Nina dôležitý film: "Lebo hovorí asi o jednej z tých najdôležitejších vecí v živote - čo sa deje deckám a čo by sa nemalo diať, a čo sa deje rodinám a čo by sa nemalo diať."

Príbeh o dieťati, ktoré sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch rodičov, odštartuje svoju púť k slovenským divákom 21. septembra. Ako informovala producentka Katarína Tomková, film, ktorý má medzinárodného sales agenta - francúzsku spoločnosť Alpha Violet, čaká najbližšie uvedenie na medzinárodných festivaloch vo Varšave a v Cottbuse.