Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Filmy Cigán a Dom majú najviac nominácií na cenu Slnko v sieti

Cenu Slnko v sieti 2012 za výnimočný prínos slovenskej kinematografii udelia dvom tvorcom. Prevezme si ju filmový kameraman Tibor Biath a režisér a scenárista Eduard Grečner (na snímke). Foto: TASR/Michal Svítok

Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutoční 17. apríla v novej budove Slovenského národného divadla.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Snímky Cigán a Dom získali najviac, po 12 nominácií na národné filmové ceny Slnko v sieti 2012.

Osem nominácií má Marhuľový ostrov, päť Občiansky preukaz a po dve získali filmy 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna I. a II., Legenda o lietajúcom Cypriánovi a Prežiť svoj život. Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutoční 17. apríla v novej budove Slovenského národného divadla (SND), v priamom prenose ho odvysiela RTVS na Jednotke.

O nomináciách i držiteľoch cien za filmy a tvorivé výkony z obdobia rokov 2010-2011 rozhodlo v dvojkolovom hlasovaní 149 členov Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA). V prvom kole hlasovalo 67 percent akademikov.

"Vyzerá to síce ako neúplné číslo, ale keď si uvedomíme, akí ľudia tvoria filmovú akadémiu, je to číslo veľmi vysoké, pretože sú to veľmi vyťažení ľudia a vidieť všetky filmy a zodpovedne hlasovať nemá každý možnosť," povedala pre TASR výkonná viceprezidentka SFTA Zuzana Mistríková. Na základe prihlášok producentov vyberali akademici z 8 dlhometrážnych hraných, 25 dokumentárnych, 8 animovaných a 11 krátkych hraných filmov.

Celkovo sú ocenenia rozdelené do 17 kategórií. O cenu za najlepší hraný film sa budú uchádzať Cigán Martina Šulíka, Dom režisérky Zuzany Liovej a Marhuľový ostrov Petra Bebjaka. Najlepším režisérom sa rovnako môže stať jeden z režisérov uvedenej trojice filmov. Zo súťažiacich dokumentov sú nominované filmy 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna I. a II. Martina Šulíka, Ilja Ivana Ostrochovského a Nesvadbovo Eriky Hníkovej. Najlepším animovaným filmom sa stane buď film Kataríny Kerekesovej Kamene, film Vandy Raýmanovej Kto je tam? alebo snímka Martina Snopeka a Ivany Laučíkovej Posledný autobus. Nominácie v kategórii krátky hraný film získali filmy Cagey Tigers režiséra Aramisova, In delirium Stana Petrova a Ľahký vánok Sahrii Karimi.

Najlepším hercom v hlavnej úlohe bude Miroslav Krobot (Dom), Ján Mižigár (Cigán) alebo Attila Mokos (Marhuľový ostrov), vo vedľajšej úlohe jeden zo štvorice Matyás Dráfi (Marhuľový ostrov), Marek Geišberg (Dom), Miroslav Gulyas (Cigán) alebo Roman Luknár (Lidice).

Vo filme Cigán Martina Šulíka, ktorý sa bude uchádzať o národnú filmovú cenu Slnko v sieti 2012., hrala hlavnú ženskú postavu Martina Kotlárová.
Foto: TASR/Milan Kapusta
Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa môžu stať Judit Bárdos (Dom), Martina Kotlárová (Cigán) alebo Szidi Tobias (Marhuľový ostrov), vo vedľajšej úlohe Kristína Liška Boková (Občiansky preukaz), Taťjana Medvecká (Dom) alebo Jana Oľhová (Prežiť svoj život).

Počas večera udelia Slnká v sieti aj za najlepší scenár, najlepší kameramanský výkon, najlepší filmový strih, najlepší zvuk, najlepšiu pôvodnú filmovú hudbu, najlepší výtvarný počin, najlepšie návrhy kostýmov a najlepší zahraničný film v slovenskej distribúcii.

Cenu Slnko v sieti 2012 za výnimočný prínos slovenskej kinematografii udelia dvom tvorcom. Prevezme si ju filmový kameraman Tibor Biath a režisér a scenárista Eduard Grečner. Obaja patria k osobnostiam, ktoré v slovenskej kinematografii zanechali veľmi výraznú stopu.

"Sú to ľudia, s ktorými som pracovala a boli obaja výnimoční. Som šťastná, že sa dožijú v plnej sile toho, že si budú môcť to ocenenie prebrať," povedala pre TASR herečka Emília Vášáryová, prezidentka SFTA a doplnila: "Mám mimoriadne spomienky na spoluprácu s pánom Grečnerom. Bolo to úžasné obdobie, keď sme spolu točili Drak sa vracia. Takisto milý šľachtic, pán Tibor Biat - úžasný človek, úžasný profesionál. Natočila som s ním veľmi veľa filmov a som šťastná, že budem môcť byť pri tom, keď dostane tú cenu."