Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Knižný veľtrh vo Frankfurte nad Mohanom hostí zastupiteľov z 97 krajín

Návštevníci knižného veľtrhu vo Frankfurte nad Mohanom si prezerajú video v pavilóne Nového Zélandu Foto: TASR/AP

Organizátori očakávajú na výstavisku do nedele okolo 300.000 literárnych nadšencov. Knižného veľtrhu sa zúčastní aj Slovensko v zastúpení prozaika Michala Hvoreckého.

Frankfurt nad Mohanom 11. októbra (TASR) - Frankfurtský knižný veľtrh, ktorý v tomto roku prilákal 7307 vystavovateľov z 97 krajín sveta vrátane Slovenska, sa nesie tentoraz v znamení technického pokroku. V jeho svetle hľadajú aj prítomní predstavitelia vydavateľstiev a kníhkupci nové možnosti, ktoré by oslovili potenciálnych čitateľov.

Na už 64. ročníku podujatia, ktorého brány sa otvorili v stredu a ktorého prvé tri dni patria už tradične odbornej verejnosti, je hostiteľská krajina - Nemecko - zastúpená takmer 40 percentami všetkých vystavovateľov. Veľkú Britániu zastupuje 745 subjektov a USA 616, v oboch prípadoch len o málo menej ako vlani.

Čestným hosťom veľtrhu je v tomto roku Nový Zéland, na budúci rok sa tejto pocty dostane Brazílii.

Organizátori očakávajú na výstavisku do nedele okolo 300.000 literárnych nadšencov.

Priebeh veľtrhu spestrí počas piatich dní viac ako 3200 rôznych akcií vrátane podujatí za účasti asi 1000 autorov z rôznych končín sveta, ktorí avizovali svoju prítomnosť vo Frankfurte nad Mohanom. Medzi najznámejších hostí možno zaradiť kalifornského exguvernéra, hviezdu strieborného plátna Arnolda Schwarzeneggera, ktorý potešil návštevníkov už v úvodný deň podujatia.

V programe veľtrhu však figurujú aj podujatia s ďalšími známymi osobnosťami vrátane slovenského prozaika Michala Hvoreckého, renomovanými prozaikmi Kenom Follettom a Richardom Fordom alebo v Nemecku tak populárnymi televíznymi osobnosťami ako Ulrich Wickert alebo Roger Willemsen. Chýbať však nemôže ani laureátka Nobelovej ceny za literatúru, nemecká rodáčka z Rumunska Herta Müllerová alebo renomovaný rakúsky literát Robert Menasse. O šírke záberu svedčí aj prítomnosť argentínskeho humoristu-ilustrátora a animátora Guillerma Mordilla, švédskeho autora kriminálnych príbehov Hákana Nessera, domáceho futbalového exinternacionála Lothara Matthäusa či osobností politickej scény Sigmara Gabriela alebo Hansa-Dietricha Genschera.

Už dva dni pred slávnostným otvorením veľtrhu sa verejnosť dozvedela meno tohtoročnej laureátky Nemeckej knižnej ceny, ktorú za román Landgericht získala Ursula Krechelová.

V záverečný deň podujatia potom už tradične udelia Cenu mieru Nemeckého knižného obchodu, ktorej laureátom sa v tomto roku stal čínsky autor I-wu Liao, žijúci v nemeckom exile.