Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Príďte na výstavu: Galéria u anjela pozýva na expozíciu Hobit

Galéria u anjela. Ilustračná snímka. Foto: Facebook galeriauanjela

Ilustrácie umelca Petra Kľúčika sa podľa kurátorky Carmen Kováčovej vždy riadia jeho osobitou filozofiou a bujnou fantáziou. Nikdy neboli vydané knižne, preto si žijú svojím vlastným životom.

Kežmarok 23. novembra (TASR) – Kežmarská galéria u anjela v súčasnosti vystavuje diela Petra Kľúčika, expozícia nesie názov Hobit. „Výstava je koncipovaná ako výstavný projekt pre celú rodinu. Základ tvoria kompletné ilustrácie Hobita, ktoré najviac potešia deti. Olejomaľby a pestrý výber grafických listov je zase adresovaný predovšetkým dospelým. Úsmev a radosť však vyvolajú u každého diváka,“ priblížila kurátorka výstavy Carmen Kováčová.

Ilustrácie Petra Kľúčika sa podľa nej vždy riadia jeho osobitou filozofiou a bujnou fantáziou, nikdy neboli vydané knižne, preto si žijú svojím vlastným životom. Inšpirované sú nesmrteľným a dobre známym príbehom Hobita, sú emotívne, maľované s fantáziou bez hraníc, definované jedinečným rukopisom autora. „Úspornou farebnosťou sa odlišujú od výpravných anglosaských variant. Farebná škála rozohráva všetky varianty zelenej, tak typickej pre Petra Kľúčika, vďaka čomu pôsobia viac prírodným dojmom. Čaro týchto ilustrácií spočíva v ich emocionalite. Čo má vyvolávať strach je strašné, na čom sa máme smiať je smiešne. Jednoducho emócie malieb dokonale korešpondujú s textom,“ upozornila Kováčová.

O tvorbe Kľúčika sa dá podľa nej bez povedať že je nevídaná, unikátna a podivuhodná. Je známym ilustrátorom a tvorcom grafických listov, ale aj olejomalieb s vyfantazírovaným prapodivným svetom Rajskej záhrady. Rád parafrázuje iných autorov napr. Rembrandtovu Nočnú hliadku. „Peter Kľúčik miluje starých majstrov, predovšetkým ich zemitú farebnosť. Maľuje pri otvorenej knihe Rembrandta alebo Rubensa, aby sa inšpiroval a priniesol ten pocit, náladu, atmosféru, tajomné prítmie barokovej či renesančnej maľby. Veľmi rýchlo si zamilujeme jeho kuriózne stvory,“ dodáva Kováčová. Výstava bude nainštalovaná v priestoroch kežmarskej galérie do polovice januára.