Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Galéria u anjela pripravila výstavu diel Jozefa Srnu mladšieho

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Jozef Srna sa narodil v marci 1979 a od roku 2001 vystavoval kolektívne na troch desiatkach projektoch v galériách na Slovensku, v Čechách i Rakúsku.

Kežmarok 4. decembra (TASR) – V kežmarskej Galérii u anjela pripravili pre návštevníkov výstavu diel Jozefa Srnu ml. pod názvom Svetlo. „V čarovnom čase Adventu a Vianoc všetci očakávame, že svetlo prichádza z Východu. Tentoraz prišlo v podobe diel bratislavského autora Jozefa Srnu. V jeho podaní nevnímame svetlo ako fyzikálny jav, neponúka nám ani romantickú verziu. Svetlo, maliarsky ťažko uchopiteľný fenomén, je vždy skúšobným kameňom, aby sa s ním umelec popasoval a ponúkol divákom svoju verziu. Srnovi sa to skutočne podarilo. Ponúka inovátorsky pohľad, stvárnený klasickou technikou v novom, 'neotrelom' šate," priblížila kurátorka výstavy Carmen Kováčová.

Dodala, že najviac očarení svetlom boli impresionisti, niektoré diela majú v sebe vášnivú túžbu zachytiť okamih meniaceho sa, práve videného, žiarivého svetla. Srna sa rád prikláňa nielen k neoimpresionistickým, ale aj k moderným a postmoderným formám maľby. Úplne rezignoval a vypustil idylické scenérie, aj keď objavil témy prístavov. „Nie sú to malebné zátišia s lodičkami, ale technické prístavy spojené s nákladnou dopravou. Ich ostré svetlo, intenzívne nočné osvetlenie, kubistické tvary kontajnerov, strohá architektúra nákladných priestorov a hra farieb by určite nadchla všetkých futuristov," konštatovala Kováčová s tým, že krása sa dá hľadať a nachádzať všade. Víziu novodobých katedrál, chrámov posúva autor ku skutočným duchovným stavbám.

Interpretácia krajiny vychádza z jeho akvarelových prác, ktorú posúva na plátne do monumentálnych rozmerov. Realistické zátišia obohacuje pocitovými prvkami a z reálneho priestoru vzniká osobný zvnútornený pocit. „Vyprázdnená pustá krajina pripomína apokalyptické vízie. Žiarivé, kolosálne kolesá drvia priestor a zákonite pripomínajú kolobeh života. Vnášajú do priestoru pohyb a dynamiku. Veríme, že prinesie všetkým divákom viac svetla do všedných aj sviatočných dní," zdôraznila kurátorka.

Jozef Srna sa narodil v marci 1979 a od roku 2001 vystavoval kolektívne na troch desiatkach projektoch v galériách na Slovensku, v Čechách i Rakúsku. Má za sebou i samostatné prezentácie. Výstava v priestoroch kežmarskej galérie potrvá do konca januára budúceho roka.