Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Halina PAWLOWSKÁ: Na Slovensku som ako doma a čitateľky to cítia

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Halina Pawlowská sa vďaka priazni slovenskej čitateľskej verejnosti sa stala napredávanejšou českou autorkou roka 2011.

Bratislava 30. marca (TASR) - Tretie víťazstvo v trojročnej histórii Panta Rhei Awards si vo štvrtok večer (29.3.) odniesla z udeľovania ocenení najväčšej siete kníhkupectiev na Slovensku spisovateľka, scenáristka, moderátorka a glosátorka Halina Pawlowská.

Vďaka priazni slovenskej čitateľskej verejnosti sa stala napredávanejšou českou autorkou roka 2011.

Podľa Pawlowskej existujú dva dôvody, prečo ju obľubujú čitateľky aj na Slovensku.

"Moja posledná knižka má názov Veľká žena z Východu, takže vzhľadom na to, že Slovensko je voči Českej republike trošku na východ, tak je to logické, pretože som tu ako doma a čitateľky to cítia, že sa cítim na Slovensku dobre a mám Slovensko veľmi rada," prezradila a s typickou dávkou humoru pripojila aj druhý dôvod úspechu.

Tu bude player



Foto: TASR/Štefan Puškáš
"Keď sa tak na mňa pozriete, tak z toho vyplýva, že aj na Slovensku sú čitateľky, ktoré rozumejú nielen mojej duši, ale aj môjmu telu (smiech)."

Autorka, ktorá nemá problém žartovať na účet svojej postavy, myslela na svojich verných priaznivcov aj priamo pri preberaní ocenenia a venovala im krátku básnickú radu.


"I když se dějí hrůzy v našem božím světě, mějte rádi knížky a pořád je čtěte," zopakovala pre TASR spisovateľka, ktorá opäť chystá pre milovníkov Pawlowskej literatúry prekvapenie.

"Akurát som odovzdala vydavateľke novú knižku, ktorá má názov Až sa ma dcéra opýta. Je to vlastne taká moja žánrová prvotina, pretože som síce napísala poviedky, ale pri všetkých sú recepty. Vždy sa to viaže s nejakým jedlom," priblížila novinku, ktorú napísala pre svoju dcéru Natáliu.

"Založila si rodinu, žije v našom dome a chce všetko robiť po svojom, ale nie sú tam len rady gastronomické. Sú to rady ohľadom lásky, vzťahov, manželstva. Láska prechádza žalúdkom, takže ono to všetko súvisí."

Nová knižka Haliny Pawlovskej poslúži predovšetkým mladým maminkám a manželkám. V jej druhej časti nájdu aj niečo viac ako príbehy a recepty. "Sú tam naozaj fundované rady, ktoré zbieral môj kamarát a zbieral ich asi desať alebo pätnásť rokov, takže sme vyberali také, ktoré by korešpondovali s mojimi príbehmi."