Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Kultúra

Osemdesiatnik Morgan Freeman: Kým zvládnem vstať z postele, budem hrať

V roku 1937 sa narodil americký oscarový herec MORGAN FREEMAN, známy z filmov ako napríklad Šofér slečny Daisy, Vykúpenie z väznice Shawshank, Sedem či Smrtiaca epidémia. Foto: TASR/AP

Budúci herec sa podľa vlastných slov naučil hrať vďaka hodinám, ktoré strávil v kine. Ovplyvnilo ho však aj to, že za trest musel počas strednej školy účinkovať v divadelnom súbore.

Memphis/Bratislava 1. júna (TASR) - Jeden z najvyprofilovanejších predstaviteľov charakterových postáv v Hollywoode Morgan Freeman je držiteľom aj jednej z dvanástich Národných medailí umení, ktoré udelil v roku 2016 americký prezident Barack Obama. Umelca vyznamenali za jeho prácu ako herca, režiséra a rozprávača. Slávnostné odovzdávanie medailí za prínos v roku 2015 sa uskutočnilo 22. septembra 2016 v Bielom dome. Rodák z amerického Memphisu Morgan Freeman sa dožíva dnes 80 rokov.

Morgan Freeman sa narodil sa 1. júna 1937. Budúci herec sa podľa vlastných slov naučil hrať vďaka hodinám, ktoré strávil v kine. Práve tu sledoval filmy a výkony hercov. Ovplyvnilo ho však aj to, že za trest musel počas strednej školy účinkovať v divadelnom súbore. Ukázalo sa, že je pre pódium ako stvorený a na prekvapenie sa stal hviezdou programu. Jeho ďalšou láskou bolo lietanie, preto v roku 1955 vstúpil do armády Spojených štátov amerických (USA). Nepozdávala sa mu však myšlienka, že by sa ako pilot lietadla mohol stať terčom nepriateľa a to ho priviedlo opäť do divadla.



Po úspešných postavách na divadelných javiskách a na televíznej obrazovke sa Morgan Freeman zaskvel na striebornom plátne vo filmoch ako Street Smart (Chytrák, 1987), Driving Miss Daisy (Šofér slečny Daisy, 1989) a The Shawshank Redemption (Vykúpenie z väznice Shawshank, 1994). Za posledné dva ho nominovali na prestížne ocenenie americkej Akadémie filmových umení a vied - Oscara. Získal ho v roku 2005 za vedľajšiu úlohu v boxerskej dráme režiséra Clinta Eastwooda Million Dollar Baby (2004).

Nasledovali ďalšie úlohy a ocenenia. Za najlepší mužský herecký výkon vo filme Šofér slečny Daisy dostal cenu Zlatý glóbus. Hviezdny výkon podal aj vo filmoch Seven (Sedem, 1995), Deep Impact (Drvivý dopad, 1998). Vo filme The Bucket List (Kým si po nás príde, 2007) si umelec zahral po boku skvelého Jacka Nicholsona postavu nevyliečiteľne chorého černošského automechanika.



Morgan Freeman svoju hviezdu na svetoznámom hollywoodskom Chodníku slávy získal v roku 2003, v tom istom roku bol aj hosťom prestížneho Medzinárodného filmového festivalu (MFF) v českých Karlových Varoch. Kennedyho cenu (Kennedy Center Honors), ocenenie Kennedyho centra vo Washingtone, ktoré každoročne udeľujú už od roku 1978, si herec prevzal v roku 2008.

Umelec skončil v roku 2010 ako piaty v rebríčku najdôveryhodnejších, najpôsobivejších a najuvedomelejších celebrít, ktorý zostavili čitatelia amerického magazínu Forbes. Cenu Cecila B. DeMillea (Cecil B. DeMille Award) za celoživotný prínos odovzdali Morganovi Freemanovi v januári 2012. Herec sa v roku 2012 pripojil k darcom, ktorí na opätovné zvolenie amerického prezidenta Baracka Obamu venovali milión dolárov (vyše 815.600 eur).

Charizmatický elegán sa do dôchodku zatiaľ nechystá. "Ani náhodou! Kým zvládnem vstať z postele, dostaviť sa na pľac a zapamätať si rolu, budem hrať", vyznal sa Freeman v jednom z publikovaných rozhovorov.