Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Miro Žbirka predstavuje nový singel a klip Voľný deň

Na snímke Miro Žbirka, archívna snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

Na ňom spolupracoval slovenský spevák s mnohými hudobnými legendami.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Nový singel Mira Žbirku Voľný deň otvára slovenskú časť albumu MIRO, ktorý vznikol v londýnskom štúdiu Abbey Road. Na ňom spolupracoval Žbirka s mnohými hudobnými legendami. Sólo na klávesy v skladbe Voľný deň zahral legendárny klávesák Manfred Mann, interpret mnohých svetových hitov, medzi nimi Do Wah Diddy Diddy, Pretty Flamingo, Mighty Quinn, Fox On The Run či Blinded By The Light.

S touto hudobnou legendou je spojená aj zaujímavá spomienka, ktorú opísal v knihe Miro Žbirka – Zblízka. "Ako mladého chlapca ma mama nepustila na historický bratislavský koncert skupiny Manfred Mann, ktorý rozohnali policajti. A potom, po rokoch, prišiel producent Rob Cass a povedal mi, len tak medzi rečou, že Manfred Mann bude hrať na mojom albume. Najprv som si myslel, že je to jeden z jeho vtipkov, ale myslel to vážne. Veľmi ma tým prekvapil a potešil."

Video k piesni Voľný deň režíroval Žbirkov syn David, ktorý študuje film na londýnskej filmovej fakulte. Inšpiroval sa v súčasnosti veľmi populárnou retro vlnou a do klipu zostrihal na dotvorenie atmosféry archívne zábery z BBC.

"Text k skladbe Voľný deň vznikal v čase, keď som toho mal hrozne veľa a túžil som vypnúť. Predstavoval som si chlapíka, ktorý je vo veľkom strese a túži pred tým všetkým uniknúť. Myslím, že tým prechádzame všetci a aj Davidovi sa to podarilo v klipe vystihnúť," uviedol pre médiá o skladbe a klipe Miro Žbirka.

Populárny "Meky" pokračuje v prípravách na veľké Vianočné Symphonic Tour 2017. Na koncertoch turné ho bude okrem jeho kapely sprevádzať aj symfonický orchester pod vedením jeho "domovského" dirigenta Adriána Kokoša, s ktorým úspešne absolvovali aj všetky predchádzajúce symfonické koncerty. Spoločne zahrajú veľké hity Mira Žbirku v symfonickom spracovaní a zaspievajú aj miestne detské spevácke zbory. Exkluzívnym hosťom turné bude medzinárodne uznávaný český husľový virtuóz Jaroslav Svěcený. Turné, ktoré je splnením prianí fanúšikov, ukončí špeciálny koncert na prestížnom Medzinárodnom hudobnom festivale České dotyky hudby, 19. decembra v Kongresovom centre Paláca kultúry v Prahe.

Predtým bude koncertovať 9. decembra v Brne, 11. decembra v Plzni, 13. decembra v Bratislave a 15. decembra v Pardubiciach. Vstupenky na bratislavský koncert sú k dispozícii v sieti Ticketportal.