Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ján Lehotský dnes oslavuje 65. narodeniny

Ján Lehotský Foto: TASR/Martin Baumann

V roku 1972 nastúpil do Modusu a nahral prvé vlastné skladby Suzi, Starý pán a Keď si to zrátam. Rok nato sa Modus rozpadol, avšak v roku sa opäť dali dohromady.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Spevák, skladateľ a klavirista Ján Lehotský dnes oslávi 65. narodeniny. Bratislavský rodák (*16.4.1947) patrí k popredným osobnostiam slovenskej hudobnej scény.

Na konzervatóriu chodil do tanečnej triedy, jeho mama Ella Fuchsová-Lehotská bola primabalerínou, účinkovala vo viacerých baletných súboroch. Vyučovala na Štátnom konzervatóriu a keďže mala dvoch synov, chcela mať aspoň z jedného tanečníka a vybrala si mladšieho Janka.

Kto však v tej dobe chodil na tanec, mal povinný aj klavír. Janko už predtým sa učil hrať na husliach v Ľudovej škole umenia. Na konzervatóriu sa dostal aj k skladaniu piesní a založil aj prvú kapelu, ktorej dal názov Young Quartet. Vojnu si odkrútil ako spevák v Armádnom umeleckom súbore. Tu sa stretol a zahral si s Lacom Déczim, Lacom Troppom či Janom Hammerom. Po návrate hral v skupinách Ľubo Belák sextet, Gentlemen a Hej.

V roku 1972 nastúpil do Modusu a nahral prvé vlastné skladby Suzi, Starý pán a Keď si to zrátam. Rok nato sa Modus rozpadol, avšak v roku sa opäť dali dohromady. Úspešné obdobie Modusu sa začalo príchodom Mariky Gombitovej a návratom Mira Žbirku. S pesničkou Úsmev získali zlatú Bratislavskú lýru v roku 1977, ďalšími úspešnými piesňami boli Dievčatá a Veľký sen mora, ktorý Lehotský pôvodne zložil pre Karola Duchoňa. Pre Mariku zložil pesničku Vyznanie, ktorá získala striebornú Bratislavskú lýru. V roku 1979 vyšla v Opuse aj prvá LP platňa, rok nato druhá Balíček snov a ďalší rok 99 zápaliek.

V roku 1980 odišli Miro Žbirka, Laco Lučenič a Marika Gombitová. Odvtedy sa v Moduse postupne vystriedalo viacero hudobníkov aj spevákov, medzi nimi Ivona Novotná, Jozef Paulíny či Marián Greksa. Z 80. rokov sú hity Ty, ja a môj brat, Roberta, Karty sú už rozdané, Keď sa raz oči dohodnú či Kapely starnú. Na sólovej dráhe vydal Lehotský sedem albumov, prvými boli Janko Lehotský a priatelia (1992) a Čiernobiely svet (1996).

Z posledných to sú v roku 2005 Nahé dotyky, v roku 2007 2CD Janko Lehotský a priatelia / Čiernobiely svet, čo bola reedícia prvých dvoch sólových albumov, v roku 2007 autorský album Najkrajšie piesne Janka Lehotského, v novembri 2008 vydal album Stalo sa, nestalo. Jeho najnovším je album Sám, ktorý vyšiel v decembri 2010.