Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Kultúra

Ji.hlavu otvára film o V. Havlovi, Cenu za prínos si prevezme B. Tarr

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Jančárkov film vyrobila spoločnosť Endorfilm v koprodukcii s Essens Foundation, Nadáciou Michaela Kocába, Knihovňou Václava Havla a s podporou Státního fondu kinematografie.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Medzinárodný festival dokumentárnych filmov (MFDF) Ji.hlava (24. - 29. 10.) slávnostne otvoria v utorok filmom o Václavovi Havlovi. Otváracou snímkou 27. ročníka je dielo Petra Jančárka s názvom Tady Havel, slyšíte mě?, ktoré festival uvedie v svetovej premiére. "Ponúkne doteraz nikdy nepublikované zábery z posledných troch rokov života Václava Havla," avizuje festival snímku, ktorá "je o mnohých podobách odchádzania a starnutia veľkého muža a o stále potrebnej prítomnosti dramatika, väzňa svedomia, občana, štátnika a plachého režiséra vlastného života".

Režisér Petr Jančárek prezrádza, že s Havlom začal spolupracovať v roku 2003. "Naše vzťahy charakterizovala úplná otvorenosť a dôvera zo strany Václava Havla a moja absolútna zodpovednosť voči nemu. V priebehu posledných rokov Havlovho života tak mohlo vzniknúť cez 200 hodín unikátneho, doteraz nikde nepublikovaného východzieho materiálu pre celovečerný dokument," dodáva režisér. Jančárkov film vyrobila spoločnosť Endorfilm v koprodukcii s Essens Foundation, Nadáciou Michaela Kocába, Knihovňou Václava Havla a s podporou Státního fondu kinematografie.

Cenu za prínos svetovej kinematografie dostane tento rok na Ji.hlave významný maďarský režisér a scenárista Béla Tarr, ktorého posledný film Turínsky kôň (2011) ocenil napríklad festival Berlinale veľkou cenou poroty. Návštevníci ji.hlavského festivalu sa môžu tešiť na Tarrov masterclass aj uvedenie snímky Werckmeisterove harmónie (2000).

Festival premietne vyše 350 filmov. V Ji.hlave nechýbajú novinky slovenských tvorcov, medzi nimi dokument Very Lackovej O Baripen - Odkaz Eleny Lackovej, v ktorom sa režisérka venuje významnej rómskej spisovateľke. V sekcii Opus Bonum súťažia filmári o titul najlepší svetový dokument. Figuruje medzi nimi aj film slovenského dokumentaristu Jara Vojteka Tretia strana palice. Českú premiéru bude mať na MFDF Ji.hlava film Svetloplachosť režisérskej dvojice Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík.