Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Herečka Zuzana Kronerová oslavuje jubileum

Zuzana Kronerová Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Slovenská herečka v sebe nezaprie hereckú krv, žiari na pódiu i vo filme.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Herečka Zuzana Kronerová sa narodila rodičom – hercom pred 60 rokmi 17. apríla 1952 v Martine. S otcom Jozefom Kronerom a matkou Teréziou Kronerovou rodenou Hurbanovou sa v roku 1956 presťahovali do Bratislavy.

Je známe, že po presťahovaní sa rodičov z Martina do Bratislavy rodina hneď nedostala byt, ale nejaký čas bývali v šatni Divadla P.O. Hviezdoslava, kde malá Zuzka do seba vstrebávala prostredie divadla.

Zuzana Kronerová vyštudovala herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, kde pedagogicky pôsobí aj v súčasnosti. Svoju hereckú kariéru začala v roku 1974 v Trnavskom divadle. Po piatich rokoch prešla do bratislavskej Novej scény, kde hrala osem rokov. V roku 1990 začala hrať v Činohre Slovenského národného divadla (SND), pôsobila tu tri roky.

V súčasnosti je členkou divadla Astorka Korzo'90, kde hrá v inscenácii Obchod na korze z roku 2000 manželku Tóna Brtka. Účinkuje tiež v hre Tichý dom, kde exceluje spolu so Zitou Furkovou v postavách dvoch vyslúžilých zboristiek národného divadla, v ďalšej hre Cesta dlhého dňa do noci. Exceluje aj v monodráme Shirley Valentine, naštudovanej v rámci umeleckej platformy Černá labuť.

Herečka patrí medzi výrazné komediálne, ale aj dramatické herečky. V divadle, filme, ale aj televízii a rozhlase stvárnila desiatky postáv. Hosťovala v Národnom divadle v Prahe (ČR) v postave Kateřiny v Markéte Lazarovej, hre naštudovanej podľa románu Vladislava Vančuru. V českom filme si prvýkrát zahrala v roku 2001. Išlo o film Divoké včely, ktorý režíroval Bohdan Sláma a ktorý na 31. medzinárodnom filmovom festivale v holandskom Rotterdame v roku 2002 získal hlavnú cenu Tiger Award.

Za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe v tomto filme ju komisia navrhla tiež na ocenenie Českej filmovej a televíznej akadémie - Český lev 2001. Začiatkom marca 2002 si sošku z Prahy priniesla. Účinkovala aj v ďalších filmoch režiséra Slámu, napríklad Štěstí (2005), Venkovský učitel (2007), Štyri slnká (2012). Hrala v televíznej rozprávke Zhŕňajova nevesta (1978). Vynikajúco stvárnila postavu jednoduchej vidiečanky vo filme režiséra Juraja Jakubiska Nevera po slovensky (1980).

Víťazkou ankety Žena roka sa stala v roku 2010. V tom istom roku dostala cenu od organizátorov Festivalu rozhlasových hier Zázračný oriešok. Zuzana Kronerová je jednou z laureátov divadelnej ankety Dosky. V júni 2011 si prevzala na filmovom festivale Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach ocenenie Hercova misia za mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme a pripevnila mosadznú tabuľku so svojím menom vo Festivalovom parku. V januári 2012 ju ocenili Krištáľovým krídlom za rok 2011 v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie za postavu Violet v inscenácii martinského divadla August na konci Ameriky.

Zuzana Kronerová sa venuje aj spevu. V repertoári má šansóny, v minulosti naspievala pesničku Čerešne s textom Milana Lasicu.

V súčasnosti ju diváci môžu vidieť v úlohe matky herca Tomáša Maštalíra a manželky ďalšieho z hereckých gynekológov Františka Kovára v televíznom seriáli Ordinácia v ružovej záhrade. Účinkuje aj v hre Mikve v divadle Aréna.