Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Karel Gott začína v Žiline sériu slovenských koncertov

Spevák Karel Gott, archívne foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na tohtoročnom turné by som sa rád vrátil k piesňam, ktoré som už niekoľko rokov nespieval, alebo k tým, ktoré som ešte nikdy nespieval na koncertoch, uviedol spevák Karel Gott.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Český hudobný fenomén, 37- násobný zlatý slávik Karel Gott začína dnes vystúpením v Žiline sériu štyroch slovenských koncertov v rámci koncertného turné, pri ktorom absolvuje 16 vystúpení. Ďalšími zastávkami na Slovensku budú 13. októbra Zvolen, 17. októbra Košice a 20. októbra Bratislava. Je zbytočné pripomínať, že o koncerty je veľký záujem.

„Na tohtoročnom turné by som sa rád vrátil k piesňam, ktoré som už niekoľko rokov nespieval a fanúšikovia mi píšu, že ich chcú počuť, alebo k tým, ktoré som ešte nikdy nespieval na koncertoch. Som vďačný osudu za rozsiahly repertoár, vďaka ktorému nemusím na každom turné spievať stále rovnaké piesne,“ povedal pre médiá pred začiatkom turné Karel Gott.

Novinky z Doteku lásky

Zároveň návštevníkom koncertov sľubuje, že v rámci programu zaznejú aj piesne z albumu Sentiment, ktorý vyšiel v októbri minulého roku, aj novinky z práve vydaného albumu Dotek lásky. „Chcem ním nadviazať na úspech albumov Romantika a Hrátky s láskou. Jeho vydanie bolo naplánované pred zahájením tohtoročného turné,“ dodáva najúspešnejší český spevák.

Na turné ho bude sprevádzať Boom! Band Jiřího Dvořáka, maestro si prizval na turné aj tri speváčky - Moniku Absolonovú, Dashu a Gabrielu Gunčíkovú, s ktorou zaspieva duet Nic nás nezastaví, ktorý vychádza aj na najnovšom albume Dotek lásky. Na ňom je aj duet Můj ideál, ktorý nahral s Monikou Absolonovou.

Český hudobný fenomén Karel Gott, archívne foto
Foto: TASR/Štefan Puškáš
50- ročná úspešná kariéra

Spevák a skladateľ Karel Gott (*1939, Plzeň) je na hudobnej scéne už viac ako 50 rokov, prvým úspechom bola jeho účasť v programe Československej televízie Hledáme písničku pro všední den v apríli 1962, kde spieval spolu s Vlastou Průchovou pieseň Až nám bude dvakrát tolik. Na prvom singli, ktorý vydal Supraphon, bola pieseň Měsíční řeka.

V roku 1965 vydal Supraphon prvú LP platňu s názvom Zpívá Karel Gott. V roku 1966 vyhral prvý ročník Bratislavskej lýry s pesničkou Mám rozprávkový dom. Na začiatku roka 1967 podpísal zmluvu s nemeckou firmou Polydor a tam mu vyšiel prvý singel so skladbou Weisst du wohin? aj prvý album Die goldene Stimme aus Prag. V októbri 1968 získal Zlatú medailu na festivale Zlatý kohút v Rio de Janeiro za pieseň Karla Svobodu a Jiřího Štaidla Lady karneval.

Počas svojej 50-ročnej úspešnej speváckej dráhy získal prakticky všetko, čo sa získať dalo. Je držiteľom 22 československých, 15 českých zlatých slávikov, vlastní viac ako 60 zlatých platní, 7 diamantových platní, nahral približne 2600 pesničiek. Najnovším je album Dotek lásky, ktorý na etikete vydavateľstva Supraphon vyšiel v septembri tohto roku.