Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Komorný orchester si pripomenie svojho zakladateľa Bohdana Warchala

Bohdan Warchal, archívne foto. Foto: TASR

Nedeľným koncertom si SF pripomenie nedožité 94. narodeniny profesora Bohdana Warchala (27. januára 1930 - 30. decembra 2000).

Bratislava 26. januára (TASR) - Členovia Slovenského komorného orchestra (SKO) s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom každoročne venujú jeden z januárových koncertov spomienke na zakladateľa SKO, legendárneho Bohdana Warchala. Koncert Hommage á Bohdan Warchal sa uskutoční v nedeľu 28. januára v Malej sále Slovenskej filharmónie (SF) o 16.00 h. "Po boku komorného orchestra sa predstaví slovenský violončelista dlhodobo žijúci v Japonsku Ľudovít Kanta, ktorému bolo v roku 2023 udelené japonské štátne vyznamenanie - Rád vychádzajúceho slnka," avizuje SF.

Ako ďalej informuje jej tlačová tajomníčka Martina Tolstova, na úvod nedeľného popoludnia zaznie Serenáda č. 6 D dur Serenata notturna, KV 239 Wolfganga Amadea Mozarta. "Barokový skladateľ a violončelista Luigi Boccherini skomponoval 12 koncertov pre violončelo. Koncert pre violončelo a orchester č. 9 B dur, G. 482 zaznie v interpretácii vzácneho hosťa sezóny Ľudovíta Kantu," dodáva k účinkovaniu bývalého koncertného majstra violončelovej skupiny orchestra SF. "Koncert zaznie v úprave nemeckého violončelistu Friedricha Grutzmachera z roku 1895. Jeho verzia kombinuje štvrtý, piaty i siedmy koncert s deviatym, pričom sú dokomponované i kadencie," poznamenáva Tolstova ku koncertu, ktorý uzavrie Suita pre sláčikový orchester Leoša Janáčka.

Nedeľným koncertom si SF pripomenie nedožité 94. narodeniny profesora Bohdana Warchala (27. januára 1930 - 30. decembra 2000). V roku 1960 bol iniciátorom vzniku komorného súboru, ktorý zostavil z vynikajúcich hráčov sláčikovej sekcie orchestra SF. "Warchalovci" pod jeho vedením koncertovali nielen v slovenských mestách, uznanie dosiahli v mnohých svetových metropolách. Popri hudbe baroka sa venovali aj dielam z obdobia klasicizmu a romantizmu, dielam 20. storočia a skladbám slovenských skladateľov Eugena Suchoňa, Alexandra Moyzesa, Ilju Zeljenku, ktoré vznikli na Warchalov podnet alebo ich tvorcovia darovali komornému orchestru. Bohdan Warchal viedol komorný orchester s malou nečakanou pauzou celých 40 rokov. Štafetu umeleckého vedúceho odovzdal Ewaldovi Danelovi, ktorý vedie orchester od januára 2001.