Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Kultúra

Košická filharmónia pozýva na cyklus komorných koncertov

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

V poradí 52. koncertnú sezónu filharmónie odštartuje otvárací koncert 22. októbra pod taktovkou šéfdirigenta Zbyňka Müllera.

Košice 2. septembra (TASR) – Hudobníci Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) sa predstavia poslucháčom v sérii nadchádzajúcich deviatich koncertov Hráme komorne, a to ešte pred otvorením novej sezóny počas septembra a októbra. V menších zostavách vystúpia aj s ohľadom na súčasnú pandémiu nového koronavírusu.

Tri z koncertov budú pod vedením dirigentov, českého hosťa Roberta Jindru a šéfdirigenta ŠfK Zbyňka Müllera. Dramaturgická línia predstaví jednotlivo dychovú a sláčikovú zložku orchestra, ktoré sa na záver spoja v menšie symfonické teleso. Úvodný koncert sa uskutoční v dome umenia vo štvrtok, pričom zaznejú diela Charlesa Gounoda, Dmitrija Šostakoviča a Richarda Wagnera. Séria koncertov vyvrcholí 15. októbra.

„V meste a regióne dlhodobo vnímame absenciu produkcie komornej hudby. Formát pravidelných komorných koncertov, ktorý sme odštartovali v júni, systematicky vyplní prázdne miesto v kultúrnom živote Košíc. Prínosom je aj motivácia hráčov ŠfK k hre v komorných telesách. Z dlhodobého hľadiska táto prax prinesie zvyšovanie interpretačnej úrovne jednotlivcov, a tým aj orchestrálneho telesa ako celku," priblížila manažérka koncertnej prevádzky ŠfK Jana Šargová. Vybrané koncerty sú v ponuke aj vo forme verejných generálok.

Podľa riaditeľky ŠfK Lucie Potokárovej tieto koncerty prinášajú okrem samotného komorného repertoáru aj veľký priestor na využitie sólistického potenciálu kľúčových členov orchestra. „Teší ma, že sme mali priestor zostaviť dramaturgickú koncepciu dohromady až deviatich takýchto koncertov bez nutnosti angažovania akéhokoľvek hosťujúceho umelca," konštatovala.

Ako ďalej informovala ŠfK, súčasťou hygienických opatrení sú šachovnicové sedenie, dezinfekcia rúk pri vstupe, nosenie rúšok i dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti pri čakaní na podujatia. Koncerty budú hodinové a bez prestávky. Priestory domu umenia dezinfikujú každú hodinu.

V poradí 52. koncertnú sezónu filharmónie odštartuje otvárací koncert 22. októbra pod taktovkou šéfdirigenta Zbyňka Müllera. Ako sólista sa predstaví Jiří Vodička, koncertný majster Českej filharmónie. Jubilejný 50. ročník Medzinárodného organového festivalu sa organizátori rozhodli pre pandémiu nového koronavírusu odložiť na jeseň budúceho roka.