Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

Bratislavské Kino Lumiére uvádza retrospektívu Storočnica Jána Kadára

Kino Lumiére, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Snímka rozpráva príbeh židovského chlapca vyrastajúceho v montrealskom gete v 20. rokoch minulého storočia.

Bratislava 2. mája (TASR) - Filmotéka Kina Lumiére v Bratislave si pripomína 100. výročie narodenia Jána Kadára. Tvorbu jediného slovenského režiséra, ktorý je držiteľom Oscara spolu s Elmarom Klosom za film Obchod na korze (1965), budú môcť diváci vidieť počas celého mája. Prehliadku celkovo 15 snímok otvorí v stredu film Čo mi otec naklamal (1975), ktorý Kadár nakrútil v emigrácii a v roku 1976 zaň získal Zlatý glóbus za najlepší cudzojazyčný film.

Snímka rozpráva príbeh židovského chlapca vyrastajúceho v montrealskom gete v 20. rokoch minulého storočia. Chlapca denne ovplyvňujú názory jeho moderne zmýšľajúceho otca, ale aj konzervatívneho starého otca veriaceho v tradície. Všetko smeruje ku konfliktu generácií a ideí. Film v čase svojho vzniku zaujal laickú i odbornú verejnosť a získal viacero ocenení, z ktorých najcennejšie je Zlatý glóbus. "Na otvorení ho uvedie filozof Egon Gál a po projekcii zahrá skupina Pressburger Klezmer Band," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Režisér a scenárista Ján Kadár začínal po skončení druhej svetovej vojny v dokumentárnom filme. Skúsenosť s kinematografiou získal už pred vojnou vďaka kurzu pre kinetickú fotografiu a kinematografiu, ktorý navštevoval v roku 1938 u Karola Plicku na Škole umeleckých remesiel v Bratislave. Počas druhej svetovej vojny pracoval v táboroch nútených prác v Maďarsku a len útek na Vianoce v roku 1944 ho zachránil pred smrťou v koncentračnom tábore.

Po obnovení Československa v roku 1945 sa Kadár dostal k dokumentárnemu filmu. "Začal pracovať ako režisér v spoločnosti Slofis," hovorí filmový historik a dramaturg prehliadky Václav Macek. "Nakrútil dokumentárny film o obnove vojnou zničeného Slovenska Na troskách vyrastá život (1945) a dva strihové dokumenty o fašistických zločinoch z obdobia vojnovej Slovenskej republiky Sú osobne zodpovední za zločiny ľudskosti (1946) a Sú osobne zodpovední za zradu na národnom povstaní! (1946)." Neskôr sa presťahoval do Prahy, kde v roku 1947 podľa Kadárovho komediálneho scenára nakrútil režisér Bořivoj Zeman film Nevíte o bytě?, Kadár bol pri ňom asistentom. Svoj dlhometrážny hraný debut nakrútil v roku 1949 v Štúdiu umeleckých filmov v Bratislave. Išlo o veselohru Katka o mladom dedinskom dievčati, ktoré sa stretáva s novými životnými skúsenosťami vo veľkej továrni a postupne sa z nej stáva mladá žena s novými ideálmi.

Najrozsiahlejšiu časť Kadárovej tvorby predstavuje osem filmov, ktoré nakrútil počas 17-ročnej spolupráce s českým režisérom E. Klosom vo Filmovom štúdiu Barrandov. Ich prvým spoločným filmom bol Únos (1952), nasledovali snímky Hudba z Marsu (1955), Tam na konečné (1957), Tři přání (1958), Smrt si říká Engelchen (1963), Obžalovaný (1964), Obchod na korze (1965) a ako posledný film pred Kadárovou emigráciou do Ameriky Túžba zvaná Anada (1969). Viaceré z nich boli ocenené. Po emigrácii v roku 1968 sa Kadár naďalej venoval filmovej a televíznej tvorbe. Pôsobil tiež ako profesor réžie na Americkom filmovom inštitúte v Los Angeles.

Storočnica Jána Kadára divákom priblíži režiséra prostredníctvom 15 snímok. V programe prehliadky sú krátke dokumenty, uvedených bude aj všetkých osem filmov, na ktorých Kadár spolupracoval s Klosom. Doplní ich hraný debut Katka, film z emigrácie Anjel Levine a napokon dokument Lži, ktorý počas nakrúcania snímky Čo mi otec naklamal nakrútili Jonathan Reid a Peter Walsh. Všetky filmy budú spojené s lektorským úvodom.