Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Film Čiara získal hlavnú cenu na festivale Arras

Plagát k slovenskému filmu Čiara v hlavnej úlohe s Tomášom Maštalírom. Foto: facebook/Film Čiara

Ide už o tretie ocenenie z festivalu medzinárodného formátu, ktoré thriller zo slovensko-ukrajinského pohraničia od svojho slávnostného uvedenia získal.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Slovenský film Čiara z dielne režiséra Petra Bebjaka bodoval na 18. ročníku Filmového festivalu Arras vo Francúzsku. Z prestížneho podujatia si odnáša hneď dve sošky. "Získal Cenu mladej poroty i hlavnú cenu Zlatý Atlas," TASR informovala za tvorcov filmu Monika Želasková.

Ide už o tretie ocenenie z festivalu medzinárodného formátu, ktoré thriller zo slovensko-ukrajinského pohraničia od svojho slávnostného uvedenia získal. Z MFF Karlove Vary si Peter Bebjak odniesol cenu za najlepšiu réžiu, na nedávnom chicagskom festivale zasa porota ocenila architekta snímky Václava Nováka.

"Veľmi sa tešíme z každého jedného úspechu, ktorý nám ukazuje, že naša niekoľkoročná práca na tomto filme sa vyplatila a oceňujú ju nielen spokojní diváci, ale aj filmoví odborníci," komentovala úspech vo francúzskom Arras Wanda Adamík Hrycová. Producentka verí, že získané medzinárodné úspechy snímky zaujmú aj porotu filmového Oscara. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) vyhlási držiteľov svojich ocenení známych ako Oscar na konci februára. Národným nominantom v "oscarovom" boji v kategórii najlepší cudzojazyčný film je práve Čiara, ktorú od uvedenia v auguste videlo na Slovensku viac než 326.000 divákov.