Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Kultúra

Spišské divadlo získalo cenu diváka na festivale Nová dráma

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Hovorkyňa divadla Veronika Fitzeková priblížila, že Šeptuchy sú príbehom o boji tradícií a moderného sveta, o beznádeji, ktorá však nedovolí ľuďom odísť.

Spišská Nová Ves 20. mája (TASR) - Spišské divadlo (SD) získalo s inscenáciou Šeptuchy na divadelnom festivale Nová dráma/New Drama 2024 Cenu bratislavského diváka. Išlo pritom o festivalový debut tohto divadelného zoskupenia. Jeho riaditeľ Radovan Michalov uviedol, že ich ocenenie motivuje pokračovať v ceste, na ktorú sa pred časom vydali.

"Sme nadšení, že našu tvorbu oceňujú aj diváci z Bratislavy," dodal Michalov. Upozornil, že inscenácia bola umelecky najambicióznejším projektom aktuálnej divadelnej sezóny. Román Aleny Sabuchovej, ktorý v roku 2020 získal cenu Anasoft litera, zdramatizovala Lucia Mihálová. Kreatívny tím pod vedením režisérky Mariany Luteránovej tvorili viaceré divadelné osobnosti z celého Slovenska. Dramaturgom predstavenia je Miro Dacho, kostýmy pripravila Alžbeta Kutliaková, autorom scény je Juraj Poliak a hudbu zložil Martin Husovský. V inscenácii účinkuje celý 14-členný umelecký súbor SD.

Hovorkyňa divadla Veronika Fitzeková priblížila, že Šeptuchy sú príbehom o boji tradícií a moderného sveta, o beznádeji, ktorá však nedovolí ľuďom odísť. Ide o emotívny príbeh dvoch maturantiek zo zabudnutého regiónu Podlasie na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom. Jednu z hlavných postáv dvoch priateliek, Alinu, stvárnila Petra Dzuriková. "Som rada, že sme mohli ukázať divákom v Bratislave, že aj v našom divadle dokážeme urobiť kvalitnú inscenáciu," skonštatovala. Druhú priateľku, hrobárovu dcéru Dorotu, hrá najmladšia členka umeleckého súboru Kristína Kotarbová.

Od vlaňajšej premiéry ponúklo divadlo svojim návštevníkom Šeptuchy už 11-krát a predstavenie doteraz videlo viac ako 2000 divákov. V júni odohrá umelecký súbor úspešnú inscenáciu na domovskej scéne ešte dvakrát a túto sezónu uzatvorí vystúpením na festivale Dotyky a spojenia 25. júna v Martine.