Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

V Bratislave uviedli do života knižnú prvotinu novinára Ivana Kríža

Z krstu knihy Krížová cesta autora Ivana Kríža - redaktora Tlačovej agentúry SR (vľavo). Na snímke vpravo krstný otec knihy, rozhlasový redaktor a moderátor Michal Tvarožek. V Bratislave 22. novembra 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Novinka s názvom Krížova cesta približuje autorovu 25-ročnú prácu v Tlačovej agentúre Slovenskej republiky, počas ktorej mapoval významné medzinárodné aj domáce udalosti.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Knižnú prvotinu novinára a redaktora Ivana Kríža uviedli do života v stredu v bratislavskej design factory. Novinka s názvom Krížova cesta približuje autorovu 25-ročnú prácu v Tlačovej agentúre Slovenskej republiky, počas ktorej mapoval významné medzinárodné aj domáce udalosti. Autor v knihe otvára trinástu komnatu svojich spomienok a približuje čitateľovi aj odvrátenú stranu práce novinára.

Komické, ale aj tragické spomienky na udalosti, o ktorých Ivan Kríž vydával správy v štátnej tlačovej agentúre, čitateľa pobavia, ale tiež prinútia zamyslieť sa. "Túto knihu venujem novinárom, ktorých som poznal a poznám, ale aj tým, s ktorými som nemal tú česť sa stretnúť. Tým, ktorí poctivo makajú a budú makať a nakoniec aj tisíckam novinárov, čo si zničili pri výkone svojho povolania zdravie alebo zomreli," uvádza v prológu autor, ktorý počas svojej dlhoročnej novinárskej praxe prešiel viac ako 60 krajín, bol tiež korešpondentom v nemeckom Bonne. "Sme údajne siedma veľmoc, lebo ovplyvňujeme mienku miliónov ľudí na celom svete," dodáva s tým, že svojou knihou nechce nikoho ovplyvňovať: "Len dúfam, že sa pri nej hádam aj občas zabavíte a pochopíte, že aj my, novinári, si ten svoj novinársky chlebík musíme riadne odrobiť."

Z krstu knihy Krížová cesta autora Ivana Kríža (na snímke), redaktora Tlačovej agentúry SR v Bratislave 22. novembra 2017.
Foto: TASR/Michal Svítok


Recenzentka Krížovej knihy Zuzana Tichá čitateľom avizuje, že nahliadnutie do Ivanovej novinárskej kuchyne nebude nuda. "Okradnutý vreckárskou mafiou v Ríme po stretnutí s pápežom, erotika v Cannes a kolapsy ministrov na palube vládneho špeciálu, takmer smrteľné zranenie po zacvaknutí prsta do notebooku, pátranie po Nemcovi, ktorý skoro zabil Joža Ráža," vyberá úsmevné aj tragikomické spomienky autora na prácu v štátnej tlačovej agentúre, ktoré vložil do knihy.

A ktorá z udalostí počas štvrťstoročnej práce v tlačovej agentúre najintenzívnejšie rezonuje v pamäti Ivana Kríža? "Jednou z najdojímavejších udalostí, ktoré som musel mapovať, bola návšteva u Svätého otca, nebohého pápeža Jána Pavla II. Bol to veľký charizmatický človek. Stretli sme sa v Castel Gandolfo a vtedy sa mi roztriasli kolená," povedal pre TASR.

Z krstu knihy Krížová cesta autora Ivana Kríža, redaktora Tlačovej agentúry SR v Bratislave 22. novembra 2017. Na snímke kniha pokrstená kávou.
Foto: TASR/Michal Svítok


Publikáciu uviedli do života zrnkami kávy. Krstným otcom sa stala rozhlasová legenda Michal Tvarožek. "Ivan mi dal prečítať niektoré kapitoly, boli celkom chutné, celkom pekné, vedel som si domyslieť aj tie ostatné. Nevedel som, že sú tam aj smutné, tie smutné naozaj patria k životu, ale z tých, ktoré som si prečítal, sršal humor, bystrý pohľad, niekedy pekné pointy," povedal pre TASR Michal Tvarožek, ktorý Krížovu cestu označil za pokojné, príjemné čítanie. "Ivan sa dokáže usmievať. A neraz sám nad sebou. Tým je presiaknutá táto zatiaľ ojedinelá kronika príbehov o stretnutiach a udalostiach všedných i bizarných, písaných so šarmom, vtipom, svojsky a neopakovateľne."