Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Vznikne multimediálny náučný materiál o folklóre horného Liptova

Ilustračné foto. Foto: Otvorenie letnej sezóny na Liptove

Má slúžiť ako metodická pomôcka pre deti a vedúcich folklórnych kolektívov či pedagógov v rôznych inštitúciách.

Liptovský Mikuláš 15. januára (TASR) – Multimediálny materiál s tradičným piesňovým a tanečným repertoárom z horného Liptova pod názvom „I zhora i zdola z našeho Liptova I.", ktorý pripravilo Liptovské kultúrne stredisko (LKS) na sklonku roka 2017, má slúžiť ako metodická pomôcka pre deti a vedúcich folklórnych kolektívov či pedagógov v rôznych inštitúciách. Vznikla tak možnosť jednoduchšie začleniť tradičné tanečné hry do repertoáru súborov a krúžkov.

Odborná metodička pre folklór LKS Michaela Košová priblížila, že CD a DVD zahŕňa materiály zo štyroch obcí - Važec, Východná, Štrba a Šuňava. „Hudobný podklad obsahuje hry a tance z jednotlivých dedín v pomalšom aj rýchlejšom tanečnom tempe, vo variantoch so spevom aj bez spevu. Záver každého bloku na CD tvorí tanečné kolo - súbor piesní pre plynulé vedenie tanečnej zábavy z konkrétnej obce," doplnila.

DVD korešponduje s piesňovým podkladom a zaznamenáva niektoré typy tancov a hier z daných obcí v prevedení detí z Detského folklórneho súboru Pramienok a tanečníkov z Folklórneho súboru Váh z Liptovského Mikuláša.

„Na vzniku kompletu sa podieľali muzikanti Michal Kubáň, Matúš Záborský, Marián Petráš a Juraj Petráš. Pri interpretácii herného štýlu obcí vychádzali zo záznamov a nahrávok starých hudieb z daných lokalít," vysvetlila Košová.

Projekt pripravili a realizovali LKS v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, tanečné pedagogičky Simona Ondreáš Dikaszová a Michaela Košová, v spolupráci s Máriou Palasthyovou a Miroslavou Palanovou. Dramaturgiu projektu zostavila Simona Ondreáš Dikaszová. Projekt spolufinancoval Žilinský samosprávny kraj, z verejných zdrojov prispel Fond na podporu umenia, uzavrela odborná metodička pre folklór.