Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Mark Ruffalo hral v snímke, kde sála napätie horúce na dotyk

Na snímke americký herec Mark Ruffalo. Foto: TASR/AP

Mark Alan Ruffalo vyrastal v americkej rodine s talianskymi koreňmi. Počiatky hercovej kariéry viedli k divadelným doskám. Na Oscara ho nominovali dva razy.

Kenosha/Bratislava 22. novembra (TASR) - Filmoví labužníci mohli vidieť v roku 2014 úspešnú filmovú snímku The Normal Heart (v českej distribúcii vyšla pod názvom Stejná srdce), nominovanú na 11 cien Emmy. Film, v ktorom hrali herecké hviezdy Mark Ruffalo, Jim Parsons a Julia Roberts, označili televízni kritici za najlepší titul roka 2014. Jeden z hlavných predstaviteľov filmu Mark Ruffalo sa v stredu dožíva 50 rokov.

Mark Alan Ruffalo sa narodil 22. novembra 1967 v Kenosha vo Wisconsine (USA). Vyrastal v rodine s talianskymi koreňmi. Časť detstva strávil vo Virgínii, kde pracoval jeho otec. Keď sa jeho rodina presťahovala do Kalifornie, začal si zarábať ako barman a pritom študoval herectvo na prestížnom konzervatóriu Stelly Adler.

Počiatky hercovej kariéry viedli k divadelným doskám. Po presťahovaní do San Diega dostal príležitosť k umeleckej sebarealizácii, konkrétne v Divadelnej spoločnosti Orfeus, pre ktorú písal hry, hral aj režíroval po boku Kennetha Lonergana. Láska k divadlu hercovi vyniesla Cenu Lucilli Lortelovej za najlepší mužský herecký výkon v hre To je tvoja mladosť. Spolupráca s Lonerganom priniesla plody v podobe filmu You Can Count on Me (Na mňa sa môžeš spoľahnúť, 2000), nominovaného na dvoch Oscarov, kde si zahral prospešného brata Laury Linneya. Ruffalo za svoj výkon vo filme získal cenu New Generation Award, udeľovanú Asociáciou filmových kritikov, ocenenie za Najlepší herecký výkon na Montrealskom filmovom festivale a Independent Spirit Award v rovnakej kategórii. Cesta do veľkého sveta strieborného plátna bola voľná a Mark po nej kráčal míľovými krokmi.

V roku 2002, krátko po dokončení filmu Windtalkers (Kód Navajo), bol umelcovi diagnostikovaný mozgový nádor, ktorý neskôr vyústil do obrny lícneho nervu. Vďaka včasnej diagnostike sa Ruffalo čoskoro zotavil a tak sa opäť mohol postaviť pred kamery vo filme My Life Without Me (Môj život bezo mňa, 2003).

Po dvoch rokoch získal úlohu federála Fanninga v thrileri Michaela Manna Collateral (2004). Ruffalovi vo filme sekundoval aj vynikajúci herecký kolega Tom Cruise. V tom istom roku umelec stvárnil postavu v nezávislej dráme We Don't Live Here Anymore (Už tu nežijeme, 2004) aj v geniálnom Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Večný svit nepoškvrnenej mysle, 2004) režiséra Michela Gondryho. Rok predtým sa objavil s pôvabnou Meg Ryan v thrileri Jane Campionovej In the Cut (Smrtiaca vášeň, 2003). Do jednej z hlavných úloh si ho vybral aj kultový Fincher pre svoj najnovší thriller Zodiac (2007).

Herecká kariéra Marka Ruffala od svojho začiatku stúpa kontrolovane nahor.

Herec stvárnil po boku Leonarda DiCapria aj jednu z rolí v mrazivom thrileri Shutter Island (Prekliaty ostrov, 2010) z dielne oscarového režiséra Martina Scorseseho. Podľa filmovej kritiky z filmu "sála napätie tak, že je priamo horúce na dotyk".

Nomináciu na Oscara získal Ruffalo v roku 2015 za rolu wrestlera Davea Schultza v dráme Foxcatcher (Hon na líšku, 2014). Za postavu novinára Michaela Rezendesa vo filme Spotlight (2015) získal ďalšiu nomináciu na Oscara a tiež nomináciu na Filmovú cenu Britskej akadémie.