Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Mím Milan Sládek vystupuje v kostole

Milan Sládek Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Svetoznámy Sládek sa nebráni žiadnym témam. Ochotne hovorí o svojich začiatkoch, 21. auguste, emigrácii, vypredaných divadlách či zmenách, ktorými prešli slovenské mestá a ich obyvatelia.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Mím, choreograf, režisér, pedagóg, ale aj výtvarník Milan Sládek sa venuje profesionálnej divadelnej činnosti už vyše polstoročie. Tento rok sa i Slovákom predviedol v unikátnom predstavení Krížová cesta. Za hracie prostredie si vybral ozaj netradičné miesto - kostoly.

"To nebolo moje rozhodnutie, k tej spolupráci v kostole som bol pozvaný, bolo to v Düsseldorfe, je to asi 4 - 5 rokov," priznáva umelec, ktorý svoj pantomimický príbeh otvoril v Prahe v roku 1960.

"Najprv som povedal nie, že sa neodvážim takúto strašne ťažkú tému znázorniť, ale keď som počul hudbu Marcela Duprého, tak mi dokonca ponúkala obrazy. Robím to dodnes veľmi rád, aj teraz som hral vo Frankfurte. Keď hrám v kostole, mám pocit, že sa vraciam ku koreňom umenia," komentoval Sládek svoje biblické predstavenie.

Umenie míma, ktorý sa narodil v Streženiciach pri Púchove a druhý domov našiel v Kolíne nad Rýnom, obdivovali diváci v 55 krajinách sveta. Svetoznámy Sládek sa nebráni žiadnym témam. Ochotne hovorí o svojich začiatkoch, 21. auguste, emigrácii, vypredaných divadlách či zmenách, ktorými prešli slovenské mestá a ich obyvatelia. "Naučil som sa Slovensko milovať. Mal som možnosť pocítiť, že aj my Slováci nemusíme stále byť zodpovední niekomu inému za to, čo robíme. Môžeme si zobrať zodpovednosť do svojich vlastných rúk," uviedol okrem iného v exkluzívnom rozhovore pre TASR.