Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

MIRO ŽBIRKA: Splnilo sa mi veľa vecí

Adrián Kokoš dirigoval koncerty so symfonickým orchestrom na turné Miro Žbirka & Symphonic Orchestra Tour.

Bratislava 2. januára (TASR) – Mnohým ľuďom doprial uplynulý rok veľa dobrých vecí, osobitný bol však pre Mira Žbirku. Slovenský Paul McCartney vstúpil 21. októbra do radov šesťdesiatnikov. Nahrával v slávnom londýnskom štúdiu Abbey Road, vydal Complete Box, ktorý ponúka 15 albumov z jeho muzikantskej dráhy, odohral dva skvelé narodeninové koncerty.

„Mne sa splnilo v roku 2012 tak veľa vecí, takže ja mám taký pocit, že teraz by som mal byť chvíľu skromnejší a nemyslieť na nič, čo sa mi ešte nesplnilo. Bol to skvelý rok, sú to úžasné zážitky, začalo sa to cez leto, keď sa uskutočnilo nahrávanie v štúdiu Abbey Road, urobili sme O2 arénu v Prahe, uzavreli na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Malo to taký vzostupný trend. Neochorel som, nič sa mi nestalo, všeličo sa totiž môže prihodiť, s čím človek neráta,“ uviedol spevák pre TASR.

Mekyho blízkym spolupracovníkom až po jeho odchod do Prahy bol Laco Lučenič. Spolu to "ťahali" viac ako desať rokov. „Je to niečo, čo sa nedá obísť, dnes môžem povedať, že to je podstatná časť môjho života. Sú veľmi viditeľné tie obdobia z minulosti, ktoré majú v mnohých pohľadoch dosah až po dnešok. Ja som bol v tom období z istého pohľadu ako štúdiový maniak, pre mňa to bol predovšetkým zážitok, keď som robil nejaký album. Pri starších albumoch som sa stretával s istým typom nedôvery, niektoré veci sa mi ťažšie presadzovali. Niektoré albumy som ale produkoval úplne sám, čím som si pridal robotu. Z tohto pohľadu boli najprínosnejšie albumy Chlapec z ulice a Zlomky poznania,“ povedal pre TASR Lučenič.

Jedným z prvých Žbirkových spolupracovníkov po jeho presídlení do Prahy bol známy muzikant David Koller. „S Mekym som strávil niekoľko rokov, u nás v štúdiu nahrával s Ivanom Králom anglickú platňu pre deti, potom sme urobili spoločný album Meky. Bol som rád, že s ním môžem spolupracovať, on je totiž taký prirodzený talent.“

Lídrom Žbirkovej sprievodnej skupiny je gitarista Honza Ponocný. „Spolu hráme už 15 rokov, čo je veľmi dlho. Hrať s Mekym je pre mňa veľmi zábavné. Keď ste s niekým tak dlho, tak už viete, kam sa bude uberať na pódiu, prípadne čo sa stane. Baví ma byť v strehu, nikdy ma neprestalo baviť dláždiť mu cestu. Myslím si totiž, že spevákovi sa dobre spieva, ak má za sebou muzikantov, na ktorých sa môže vo všetkom spoľahnúť. Mekymu ďakujem za to, že som pri ňom nezapadol do akéhosi profesionalizmu v zlom slova zmysle, som pri ňom veľmi rád,“ uviedol pre TASR.

Adrián Kokoš dirigoval koncerty so symfonickým orchestrom na turné Miro Žbirka & Symphonic Orchestra Tour. S Mekym strávil dosť času pri cestách aj v nahrávacom štúdiu. „S Mirom sa robilo skvele, je to profesionál, čo sme dohodli, to platilo. Navyše je cítiť, že je to dobrý človek, Miro má dobré srdce, čo sa prenáša aj do jeho prejavu. Verím, že ešte spolu niečo vymyslíme. Vidím totiž, že jeho projekty majú zmysel, divákom sa to páči, je to pripravené do posledného detailu, nič nenecháva na náhodu. V tomto sme sa stretli, pretože ja som podobný,“ doplnil dirigent.

Slovo najpovolanejšieho na záver patrí manželke Katke, s ktorou sa vzali v roku 1988. V prípade manželky je namieste otázka, aký je život po boku úspešného muzikanta. „Náročný, veľmi jednoduchá odpoveď. Meky je stále taký akčný, takže ho sotva stíham. Podpisy Beatles pre neho som vymyslela, Abbey Road som vymyslela, tak snáď možno ešte niečo v Amerike. Poznám sa už osobne so synom Georgea Martina (producent skupiny Beatles, poznámka TASR) Gilesom Martinom, povedala som mu, že v Čechách je vďaka Mekymu star, myslím si, že cez neho by možno ešte niečo šlo.“