Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Nenechajte si ujsť: V Bratislave prebieha MittelCinemaFest

Ilustračné foto. Foto: TASR

Festivalové snímky budú mať na Slovensku svoju premiéru, projekcie sa začínajú o 18.00 a 20.00 h. V programe figuruje aj hudobný film na tarantinovský spôsob Láska a podsvetie.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére je od piatka dejiskom Stredoeurópskeho festivalu talianskeho filmu MittelCinemaFest. Podujatie do 28. novembra predstaví osem snímok renomovaných režisérov i nastupujúcej generácie filmových tvorcov. Kolekciu filmových noviniek, ktoré poskytujú pohľad na súčasné Taliansko s humorom, iróniou, ale aj vážnym spracovaním sociálnych tém, spája i atraktívne herecké obsadenie. Na plátne sa predstavia Renato Carpentieri, Stefano Accorsi, Micaela Ramazzotti i Barbora Bobulová.

"Festival je rámcovaný dvoma výraznými filmami - úvod bude patriť snímke Neha Gianni Amelia a uzavrie ho nový film režiséra európskeho kinohitu Úplní cudzinci Paola Genoveseho Miesto splnených túžob," TASR informovala Zuzana Golianová, PR manažérka festivalu. "Úvodný a záverečný film sú skutočnou oslavou hereckého umenia, plejádou toho najlepšieho, čo v tejto oblasti súčasný taliansky film ponúka. Ostatné filmy prehliadky však v ničom nezaostávajú, ponúkajú vážne spoločenské témy poňaté netradičným a originálnym spôsobom, ale aj klasické a osvedčené formy filmového spracovania," dodáva Adriana Šulíková z Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave, ktorý v poradí 15. ročník prehliadky pripravil spolu s Istituto Luce Cinecittá.

Festivalové snímky budú mať na Slovensku svoju premiéru, projekcie sa začínajú o 18.00 a 20.00 h. V programe figuruje aj hudobný film na tarantinovský spôsob Láska a podsvetie z dielne režisérskej a scenáristickej dvojice známej pod značkou Manetti Bros. "Je to náš pohľad na Neapol, keď sme tam, vidíme, že mesto má veľa problémov, ale má aj umenie a kultúru. Neapol je často zobrazovaný buď ako pohľadnica zálivu, alebo ako obraz obytnej štvrte Vele di Scampia (známej z filmu Gomorra). My sa snažíme sympatickým spôsobom parodizovať nazeranie na mesto len z negatívnej stránky, ktoré je dnes v móde," povedal pre portál repubblica.it jeden z bratov Manettiovcov Marco.

Hlavnou témou filmu Čisté srdcia je podľa režijných poznámok panenstvo - na jednej strane to fyzické, naivná predstava o čistote a dokonalosti, na druhej strane panenskosť priestoru ako metafora hraníc a múrov, ktoré staviame na ochranu našej identity. Pre dokumentaristu Roberta De Paolisa je film celovečerným hraným režijným debutom. Okrem mladých začínajúcich hercov Simoneho Liberatiho a Seleny Caramazzy si v ňom zahrala aj Slovenka Barbora Bobulová. Stvárnila tvrdú a bigotne veriacu matku 18-ročnej Agnese pripravenej zložiť sľub predmanželskej čistoty až do momentu, kým nestretne chlapca, ktorý má za sebou zložitú minulosť a patrí do iného sveta. Film si diváci môžu pozrieť v nedeľu 26. novembra o 18.00 h.

Program MittelCinemaFestu 2017 je dostupný na www.iicbratislava.esteri.it alebo www.kino-lumiere.sk.