Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

Mníchovská filharmónia končí spoluprácu s ruským dirigentom Gergijevom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Mníchovská filharmónia dala Gergijevovi čas do pondelka, aby zaujal svoje stanovisko k ruskému útoku na Ukrajinu.

Mníchov 1. marca (TASR) - Svetoznámy ruský dirigent Valerij Gergijev, ktorý má úzke väzby na Kremeľ, bol v utorok odvolaný z funkcie šéfdirigenta z Mníchovskej filharmónie. Stalo sa tak po tom, čo nereagoval na výzvu, aby sa vyjadril k ruskej invázii na Ukrajine, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Starosta Mníchova Dieter Rieter vo svojom stanovisku oznámil, že s okamžitou platnosťou sa už neuskutočnia ďalšie koncerty Mníchovskej filharmónie pod Gergijevovým vedením.

Mníchovská filharmónia dala Gergijevovi čas do pondelka, aby zaujal svoje stanovisko k ruskému útoku na Ukrajinu.

"Valerij Gergijev sa nevyjadril napriek mojej žiadosti, aby sa jednoznačne dištancoval od brutálnej vojny, ktorú (ruský prezident Vladimir) Putin vedie voči Ukrajine," povedal Rieter.

Prepustenie z Mníchovskej filharmónie je podľa AFP ďalšou ranou pre 68-ročného velikána klasickej hudby. V uplynulých dňoch prišiel tento ruský dirigent aj o angažmán v Paríži a v New Yorku. Nepočítajú s ním už ani v Miláne, kde sa mal predstaviť 5. marca.

Gergijev podľa AFP v minulosti preukázal lojálnosť voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi napríklad tým, že v roku 2014 neodsúdil ruskú anexiu Krymu.