Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Skupina Monkey Business vydáva nový album

Na snímke skupina Monkey Business počas vystúpenia. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Nasledovať bude aj turné, 18. apríla sa kapela predstaví aj v bratislavskom Ateliéri Babylon.

Praha/Bratislava 12. marca (TASR) – Skupina Monkey Business prichádza po štyroch rokoch s novým štúdiovým albumom Happiness Of Postmodern Age. Ten ponúka tucet piesní a jeden remix od holandských Kraak and Smaak. Vychádza na etikete vydavateľstva Supraphon.

Okrem legendárnej americkej pesničkárky Joan Baez, ktorá naspievala party do troch piesní, kapela si prizvala k spolupráci aj ďalších hostí. Rapperi Vladimir 518, Orion a Kato s Monkey Business nahrali pieseň Rockin'At The Lobby Bar, ktorá je zvláštna tým, že ide iba o druhú skladbu v 13-ročnej histórii kapely, v ktorej znie čeština. Prekvapením môže byť prítomnosť Ivana Mládka, ktorého bendžo zaznie v piesni Your Girl Looked Like Bill Ward On The Cover Of Sabotage.

V piesni Midlife Punks Dilemma hosťuje člen britskej skupiny Freak Power Ashley Slater. K tejto piesni už kapela zverejnila aj videoklip, v ktorom v réžii Zdenka Suchého ukradnú legendy českého punku Petr Hošek, Martin "Rusák" Kadnár a Honza Peterka korunovačné klenoty. Ďalší hostia Daniel Bárta, Tereza Cernochová a Vojtech Dyk si zaspievali spolu s Monkey Business a Joan Baez v coververzii jej kultovej skladby Diamonds and Rust.

Na scéne sú už trinásť rokov

Až na jednu výnimku sú opäť všetky piesne v angličtine. Textár Vratislav Šlapák však tentoraz pripravil nečakanú zvláštnosť, ktorou je do bookletu CD vložená príloha s prekladmi textov v štýle slávnych českých básnikov.

Na snímke skupina Monkey Business počas vystúpenia.
Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš
Vydanie albumu sprevádza koncertné turné s názvom Štestí postmoderní doby, ktoré odštartovalo 1. marca v Brne. V rámci 15 vystúpení kapela zahrá 18. apríla v Bratislave (Ateliér Babylon) a nový koncertný program predstaví aj pražskému publiku na špeciálnom koncerte v Žlutých lázních 23. mája. Počas celého roka budú Monkey Business postupne zverejňovať päť videoklipov k piesňam z nového albumu.

Skupina Monkey Business oslávi v tomto roku trináste narodeniny. Sedemčlenná formácia sa počas celého obdobia nemenila, na čele je Romano Holý (klávesy), ďalšími členmi kapely sú Ondřej Brousek (klávesy), Pavel Mrázek (basová gitara), Martin Houdek (bicie), Olda Krejčoves (gitara), za mikrofónom sú Tonya Graves a Matej Ruppert. Skupina vydala sedem štúdiových albumov vrátane novinkového, prvý Why Be In When You Could Be Out je z roku 2000. Albumy získali celkom 14 cien Akadémie populárnej hudby Anděl. TASR informovala PR manažérka Katarína Petrenko.