Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na BOF zaznie hudba jazzmana, ktorý začal experimentovať s organom

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič , 23. apríla 2017

Festival tvoria dva bloky - klasický, zameraný na tradičné publikum organových a klasických koncertov, a extra, pre záujemcov o extravagantnejšie projekty, spojenia organu s netradičnými nástrojmi.

Bratislava 19. júna (TASR) - Recitálom Zuzany Ferjenčíkovej v Katedrále sv. Martina sa v utorok večer začína Bratislavský organový festival (BOF). Slovensko-švajčiarska organistka bude prvou interpretku 7. ročníka medzinárodného organového festivalu, ktorý "rozširuje klasickú dramaturgiu organových recitálov o netradičné projekty v hlavnej úlohe s organom a komorné projekty". Umelkyňa okrem diel Franza Liszta a Jeana Guillou uvedie v slovenskej premiére vlastnú organovú symfóniu Berg-Symphonie.

Festival tvoria dva bloky - klasický, zameraný na tradičné publikum organových a klasických koncertov, a extra, pre záujemcov o extravagantnejšie projekty, spojenia organu s netradičnými nástrojmi. V hlavnej časti Classical ponúka štyri koncerty - tri vystúpenia popredných organistov z Rakúska, Poľska a Švajčiarska a koncert 100 Years pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR s prominentnou interpretkou českej hudby Věrou Heřmanovou. Organistka bude prvou festivalovou účinkujúcou, ktorá otestuje najnovší bratislavský organ v Katedrále sv. Šebastiána v Krasňanoch.

V sekcii BOF Extra sa v troch koncertoch festival zameriava na nové publikum a mladšiu generáciu. Prvýkrát na Slovensku a na objednávku festivalu zaznie hudba Fatsa Wallera s využitím organu. Americký spevák a klavirista bol prvým jazzovým hudobníkom, ktorý začal experimentovať s organom. Jeho skladby naštudoval súbor Fats Jazz Band, za organom sa predstaví jeden z najvýznamnejších slovenských klaviristov Ladislav Fančovič.

"Na koncerte špičkového multižánrového organistu a fenomenálneho improvizátora László Fassanga sa organ ocitne v priestore world music a jazzu a pripomenie dva mimoriadne úspešné koncerty tohto maďarského organistu na BOF," avizuje organizátor podujatia, ktorým je občianske združenie ORGANYzácia. Maďarsko bude na festivale opäť reprezentovať aj hráč na ľudových dychových nástrojoch, multiinštrumentalista Balázs Dongó Szokolay.

Súčasná hudba dostane priestor na koncerte minimal a repetitive music s transkripciami diel Philipa Glassa. "Do rámca repetitívnej hudby zapadne aj festivalová objednávka - nové dielo od Petra Zagara a improvizácie organistu Martina Baka. Minimalistickú atmosféru vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu podčiarkne videoprojekcia," dodáva k podujatiu, ktoré potrvá do 17. júla. Tradične sa jedným koncertom predstaví BOF aj mimo hlavného mesta - v pezinskom kapucínskom kostole, kde zaznie recitál poľského organistu Bogdana Narlocha.