Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

Na cenu Esprit 2023 je nominovaných 26 jazzových albumov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dvadsaťšesť laureátov na tohoročné ocenenie Esprit poukazuje na rôznorodosť slovenského jazzu.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Celkovo 26 nominovaných jazzových albumov, ktoré slovenskí interpreti vydali v minulom roku, sa uchádza o cenu Esprit za najlepší slovenský album roka 2023. Odovzdávanie ocenenia sa uskutoční už tradične na Medzinárodný deň jazzu 30. apríla, galavečer sa uskutoční v bratislavskom priestore Ponton na Dunaji. Jeho súčasťou budú aj koncerty nominovaných umelcov a zoskupení. TASR informoval PR manažér Tomáš Maretta.

O 26 nominovaných albumoch rozhoduje medzinárodná odborná porota zložená z hudobníkov, promotérov či umeleckých riaditeľov jazzových klubov a festivalov. Zapojiť sa však môžu aj domáci fanúšikovia jazzu. Práve ich hlasovanie určí, kto si tento rok odnesie Cenu verejnosti. Minulý rok si Cenu verejnosti prevzali za album Básne múzické členovia ansámblu klaviristu Františka Báleša, ktorým sa jedinečným spôsobom podarilo prepojiť krásu slovenskej poézie s jazzom.

Dvadsaťšesť laureátov na tohoročné ocenenie Esprit poukazuje na rôznorodosť slovenského jazzu. Na svoje si prídu priaznivci tradičnejšieho mainstreamu, ale aj modernejších prejavov, veľkoformátového jazzu i komornejších zostáv, milovníci pestrého fusion i prepojení jazzu s ľudovou hudbou či vyznávači experimentálnejších polôh.

"Dianie na našej jazzovej scéne si zaslúži mať svoj vlastný večer osláv tvorivosti. Je to už dvanástykrát, keď dávame Espritom najavo, že táto časť kultúrnej obce stojí za povšimnutie a má na domácej a aj zahraničnej scéne svoje miesto. Nie je to len o zvyšovaní povedomia o tomto žánri, cieľom je priniesť a predstaviť tvorbu hudobníkov aj širšej verejnosti. Bonusom je predstavenie hudobného diania nášho regiónu porotcom z celého sveta, ktorí sú aktívni v organizovaní podujatí na medzinárodnej úrovni," hovorí organizátor podujatia Boris Čellár.