Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Kultúra

Na koncertoch SKO s D. Karvayom zaznie Vivaldi a Piazzolla

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Tolstova spresnila, že Štvoro ročných období od Vivaldiho je hudobnou ilustráciou špecifických zvukov miestneho vidieka.

Bratislava 29. marca (TASR) - Populárny program čaká návštevníkov koncertov Slovenského komorného orchestra (SKO) s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom, ktoré sa uskutočnia v bratislavskej Redute vo štvrtok a piatok 31. marca a 1. apríla. Sólistom večerov, na ktorých zaznejú diela Antonia Vivaldiho a Astora Piazzollu, bude husľový virtuóz Dalibor Karvay. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie (SF) Martina Tolstova.

V prvej polovici koncertu bude znieť populárne Štvoro ročných období Antonia Vivaldiho (1678-1741). "Nesmrteľný cyklus koncertov je pravdepodobne inšpirovaný prírodným okolím Mantovy, kde Vivaldi pôsobil od roku 1718 ako kapelník tamojšieho vojvodu Philipa von Hesse-Darmstadt. Venoval sa najmä komponovaniu opier pre účely dvora," približuje Tolstova. Spresnila, že Štvoro ročných období je hudobnou ilustráciou špecifických zvukov miestneho vidieka. "Skladateľ ako jeden z prvých použil k skladbám literárny komentár. Všetky koncerty uviedol sonetmi neznámeho autora," dodala.

V druhej polovici koncertu sa návštevníci Reduty prenesú do 20. storočia k tvorbe Argentínčana Astora Piazzollu a jeho dielu Štvoro ročných období v Buenos Aires, ktoré predstavuje unikátne spojenie tanga s klasickou hudbou. "Jednotlivé časti neboli komponované v jednom období. Sám Piazzolla ich však z času na čas interpretoval spolu," poznamenala Tolstova k dielu, ktoré si popularitu získalo vďaka tangovému charakteru.