Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na mediáciu k situácii v RTVS neprišli redaktori

RTVS Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenský syndikát novinárov avizoval, že sa mediáciu do mesiaca pokúsi zorganizovať znova.

Bratislava 10. mája (TASR) – Na mediáciu k situácii v RTVS, ktorú organizoval Slovenský syndikát novinárov (SSN), prišlo vo štvrtok len vedenie telerozhlasu. Z redaktorov podľa syndikátu napriek pozvánke neprišiel nikto. SSN avizoval, že sa mediáciu do mesiaca pokúsi zorganizovať znova.

Šéf spravodajstva RTVS Vahram Chuguryan zdôraznil, že vedenie spravodajstva je otvorené komunikácii s redaktormi na internej pôde, aj na pôde najväčšej stavovskej organizácie, ale toto stretnutie nevníma ako mediáciu.

„Dostali sme od predsedu SSN viacero otázok týkajúcich sa medializovaných informácií o dianí v RTVS, čo je legitímnym právom najväčšej profesijnej organizácie. Rozhodli sme sa využiť toto pozvanie na diskusiu a zodpovedanie na všetky otázky predstaviteľov SSN. Čo sa týka samotnej mediácie, tak ako sme informovali aj na nedávnej tlačovej konferencii s generálnym riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom, o tú sa pokúsime najprv v rámci interného prostredia."

SSN podľa svojho zástupcu a mediológa Jozefa Tinku nemá ambíciu robiť rozhodcu, iba ponúkol priestor na vecnú komunikáciu. “Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody. Verejnosti treba ukázať, že novinári dokážu rešpektovať jeden druhého a vedia sa dopracovať k obojstranne akceptovateľnému konsenzu," povedal Tinka.

Slovenský syndikát novinárov nebude komentovať stanoviská vedenia RTVS, pretože nepozná názory a dôvody nespokojnosti dotknutých redaktorov. Syndikát ponúkol, že do 30 dní sa pokúsi mediáciu zorganizovať znovu. SSN chce podľa vlastných slov byť iniciátorom širokej verejnej i odbornej diskusie o verejnoprávnosti médií.

Spravodajské odbory RTVS, ktoré reprezentujú vyše 30 zamestnancov spravodajstva, na sociálnej sieti tvrdia, že žiadnu pozvánku nedostali. Za jediného partnera na rokovanie tiež považujú šéfa RTVS Jaroslava Rezníka.