Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Najúspešnejším titulom 15. sezóny Bažant Kinematografu bola Učiteľka

Bažant Kinematograf Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Filmová sezóna trvala desať týždňov, počas ktorých prebehlo 129 premietacích večerov v 29 mestách. Najnavštevovanejšími mestami sa tradične stali Banská Bystrica, Prešov a Trnava.

Bratislava 12. septembra (TASR/Teraz.sk) - Letný putovný filmový festival Bažant Kinematograf ukončil 3. septembra svoju 15. sezónu. Dva retroatobusy sa na cesty Slovenskom vydali 1. júla a počas leta navštívili 29 miest. Tohtoročnú ponuku českých a slovenských filmov si prišlo pozrieť 35.000 divákov a k nim sa pridalo 15.000 divákov, ktorí navštívili filmové večery letného kina na bratislavskej Magio pláži. Výber festivalových filmov premietne ešte na Cinematiku, ktorý sa dnes začína v Piešťanoch.

Filmová sezóna trvala desať týždňov, počas ktorých prebehlo 129 premietacích večerov v 29 mestách. Najnavštevovanejšími mestami sa tradične stali Banská Bystrica (2750 divákov), Prešov (2500) a Trnava (2200). Najúspešnejším filmom sezóny bol titul Učiteľka (r. J. Hřebejk), ktorý si prišlo pozrieť takmer 8000 divákov.



Kinematograf bol i tento rok súčasťou bratislavskej pláže, kde sa uskutočnilo 26 filmových večerov s návštevnosťou 15.000 divákov. Pre nepriaznivé počasie zrušili len jednu projekciu (film Učiteľka). Titulom s najväčším počtom divákov bola záverečná snímka sezóny Po strništi bos režiséra Jana Svěráka, uvedená v slovenskej predpremiére za účasti filmovej delegácie. Veľkému záujmu sa tešil aj slovenský film Únos (r. Mariana Čengel Solčanská) a Baba z ľadu (r. Bohdan Sláma). Zo zahraničných filmov mali najvyššiu návštevnosť tituly Úplní cudzinci (r. Paolo Genovese) a Skryté čísla (r. Theodore Melfi).

TASR informovala koordinátorka projektu Ľubica Orechovská, ktorá považuje 15. sezónu za jednu z najkrajších za celé obdobie jeho trvania: "Má na tom určite podiel aj nálada celých prázdnin, ktorým bolo tento rok dopriatych veľa teplých, až tropických dní. Diváci Bažant Kinematografu teda väčšinou zažívali atmosféru skutočného letného kina."

Filmy v krátkej dokrútke uvádzala legendárna pani hlásateľka Nora Beňačková