Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Najúspešnejším vysokoškolským internátnym rozhlasovým štúdiom je Rapeš

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Na súťaži sa predstavilo 120 mladých ľudí z vysokoškolských internátnych rozhlasových štúdií (IRŠ) a univerzitných rádií.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Najúspešnejším vysokoškolským internátnym rozhlasovým štúdiom je Rapeš - internátne rozhlasové štúdio Žilinskej univerzity. Titul získalo na 15. ročníku medzinárodnej súťažnej prehliadky tvorby a vysielania internátnych rozhlasových štúdií a univerzitných rádií Rádioralley 2019 v Bratislave. Informoval o tom zakladateľ súťaže Ľuboš Kasala z RTVS.

"Titul IRŠ roka 2019 je pre Rapeš obrovský úspech. Sme radi, že sa naše celoročné úsilie vyplatilo a že porotu naša tvorba oslovila. Zároveň to je pre nás motivácia a zodpovednosť, aby sme nepoľavili, ale na základe odporúčaní od poroty náš program vylepšili a obohatili," povedal riaditeľ Jakub Timotej Dobrovoľný.

Na súťaži sa predstavilo 120 mladých ľudí z vysokoškolských internátnych rozhlasových štúdií (IRŠ) a univerzitných rádií. Prezentovali spolu 145 nahrávok v špecializovaných kategóriách, vrátane živého vysielania.

Podujatie cez víkend zorganizovali Asociácia členov a sympatizantov IRŠ a Internátne rozhlasové štúdio TLIS v Bratislave v spolupráci s Rozhlasom a televíziou Slovenska a Slovenskou spoločnosťou elektronikov.

"Študenti vysokých škôl preukázali, že aj v silnej konkurencii nových médií rozhlasové vysielanie je pre mladých ľudí stále príťažlivé a zaujímavé a že tvorivosť je im blízka bez ohľadu na typ univerzity, kde študujú," uviedla Eva Chudinová, ktorá učí študentov mediálnych odborov. "Za väčšinu príspevkov z Rádiorallye by sa nemuseli hanbiť ani profesionálni rozhlasáci," doplnil Martin Karlík z Českého rozhlasu Radiožurnál. Úroveň amatérskych ukážok milo prekvapila Rastislava Šangalu, šéftechnika z Radio services.

Zakladateľ súťaže Kasala pochválil vysokú úroveň 15. Rádiorallye. "Veľmi silná bola kategória rozhlasových hier a literárno-dramatických príspevkov. Nahrávky ponúknem kolegom do nášho Rádia Devín, či sa nenájde čas na odvysielanie v Slovenskom rozhlase RTVS," podotkol.