Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Kultúra

Nitrianska galéria predstaví projekt Univerzum technických obrazov

Na archívnej snímke výstava v Nitrianskej galérii. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Autorky sa vo svojich dielach venujú témam digitálneho sveta a digitálneho prostredia.

Nitra 18. apríla (TASR) – Nitrianska galéria pripravuje spoločnú výstavu fotografky Emy Lančaričovej a vizuálnej umelkyne Veroniky Šmírovej. Ich spoločný projekt s názvom Univerzum technických obrazov bude v priestore Galérie mladých sprístupnený od 20. apríla do 11. júna.

Autorky sa vo svojich dielach venujú témam digitálneho sveta a digitálneho prostredia. "Žijeme v ňom, pracujeme a prostredníctvom digitálnych technológií ho refelektujeme. Umelkyne sa zaoberajú aj problematikou veľkého množstva digitálnych dát, s ktorými je možné jednoducho manipulovať, meniť ich počet, podobu i účel," uviedla kurátorka výstavy Dominika Chrzanová.

Ako doplnila, Lančaričová vo svojej tvorbe programovo pracuje s polaroidovým materiálom, ktorý vďaka najnovším technológiám čiastočne stráca esenciu jedinečnosti a originality. "Veronika Šmírová prináša do priestoru galérie projekciu, ktorá odkazuje na fyzikálnu veličinu entropiu. Svojou vizualitou a interaktivitou poukazuje na dynamickosť digitálneho priestoru, ako i možnosť jeho jednoduchej modifikácie," doplnila Chrzanová.