Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Novou prezidentkou SFTA je Katarína Krnáčová

Na snímke vľavo bývalá riaditeľka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Wanda Adamík Hrycová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prezídium SFTA zároveň za nového viceprezidenta zvolilo filmového producenta a režiséra Ivana Ostrochovského.

Bratislava 25. januára (TASR) - Prezídium Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) na januárovom zasadnutí zvolilo na svoje čelo novú prezidentku. Stala sa ňou filmová producentka Katarína Krnáčová, ktorá vo funkcii vystriedala Wandu Adamík Hrycovú. Novým viceprezidentom akadémie sa stal filmový producent a režisér Ivan Ostrochovský.

Ako ďalej informuje najväčšia profesijná organizácia v odbore audiovízie na Slovensku, Krnáčová je aj členkou Európskej filmovej akadémie a v SFTA zastávala od roku 2019 pozíciu viceprezidentky. "Ako filmová producentka sa už roky zasadzuje za audiovizuálnu tvorbu, ktorá by bola nielen kvalitná, ale aj ekologická, trvalo udržateľná a rodovo vyvážená," približuje akadémia svoju novú prezidentku, ktorá v roku 2022 produkovala road movie Stand up, prvý slovenský film nakrútený podľa pravidiel ekologickej audiovizuálnej produkcie a udržateľného rozvoja, sústreďuje sa tiež na tvorbu pre deti a mládež.

"Za hlavné úlohy akadémie považujem podporu rastu slovenského filmového priemyslu, oceňovanie tých najlepších výkonov a ochranu slobody tvorby filmárov a ich záujmov v širšom kultúrnom a ekonomickom kontexte Slovenska," uviedla Krnáčová. Jej producentským debutom bol film Ivety Grófovej Piata loď v roku 2017, ktorý získal cenu Krištáľový medveď na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, bol aj kandidátom na Oscara za Slovensko a získal tri výročné ocenenia SFTA Slnko v sieti. Medzi jej ďalšie snímky určené pre deti a mládež patria oceňované filmy Letní rebeli a Ako som sa naučila lietať.

Prezídium SFTA zároveň za nového viceprezidenta zvolilo filmového producenta a režiséra Ivana Ostrochovského. Druhým viceprezidentom akadémie je od januára minulého roka filmový kritik a rektor Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave Martin Šmatlák. Ďalšími členmi prezídia sú generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Peter Dubecký, filmový kritik a bývalý riaditeľ Art Film Festu Peter Nagel, Darina Smržová, dekanka Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, a Marta Šuleková, riaditeľka útvaru ekonomiky a manažmentu SFÚ.

SFTA je občianske združenie profesionálov pôsobiacich v audiovizuálnej kultúre a priemysle na Slovensku. Okrem iných aktivít každoročne nominuje za Slovensko kandidátov na Oscara aj na Európsku filmovú cenu. Od roku 2006 organizuje výber a odovzdávanie filmových ocenení Slnko v sieti. Najbližší ročník tohto podujatia sa uskutoční v apríli.