Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

O Oscaroch sa bude prvýkrát rozhodovať elektronicky

Bez popisu Foto: TASR/AP

V minulosti členovia akadémie dostávali hlasovacie lístky poštou a výsledky zratúvala ručne spoločnosť PricewaterhouseCoopers.

Los Angeles 19. septembra (TASR) - Americká akadémia filmových umení a vied zverejní svoje nominácie na Oscary o päť dní skôr než v minulosti, namiesto 15. už 10. januára, aby mali jej hlasujúci členovia viac času pozrieť si nominované filmy. A prvýkrát v 85-ročnej histórii najslávnejších filmových ocenení budú môcť členovia akadémie o víťazoch, ktorí si prevezmú Oscarov vo februári 2013, hlasovať elektronicky.

Počas prechodu na nový systém bude môcť 6000 členov akadémie využiť aj tradičné písomné hlasovanie, aby navrhli a zvolili najlepších hercov, filmy, režisérov, scenáristov a ďalších víťazov roka 2012.

V minulosti dostávali členovia akadémie - režiséri, herci, scenáristi, producenti a ďalšie vedúce osobnosti filmového priemyslu - hlasovacie lístky poštou a výsledky zratúvala ručne spoločnosť PricewaterhouseCoopers.

S prechodom na elektronické hlasovanie môžu mať podľa pozorovateľov problémy najmä starší a konzervatívnejší členovia akadémie. Ale môže sa to skončiť aj tým, že sa títo voliči, frustrovaní novým systémom, hlasovania vzdajú a prenechajú výber Oscarov mladším, čo sa odzrkadlí na víťazoch.

Akadémia v utorok zdôraznila, že zavádza on-line hlasovanie po rozsiahlych konzultáciách so svojimi členmi. Tí, ktorí budú potrebovať pomoc, budú môcť využiť elektronické hlasovacie strediská, ktoré budú zriadené v Londýne, New Yorku a Los Angeles, a tiež 24-hodinovú telefonickú podporu.

Vlani akadémie súhlasila s tým, že kópie filmov uchádzajúcich sa o Oscara budú dostupné jej členom cez on-line streaming namiesto doterajších tradičných DVD.