Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ochranu novinárov zadefinuje pracovná skupina Rady vlády SR

Na snímke ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD). Foto: TASR - Marko Erd

Dočasná pracovná skupina pre právnu ochranu novinárov sa zameria na doplnenie súčasných právnych noriem a prepojenie trestnoprávnej regulácie a právnej regulácie médií.

Bratislava 20. júna (TASR) – Právnu ochranu novinárov začína riešiť pracovná skupina Rady vlády SR pre kultúru. Je jednou zo štyroch špeciálnych pracovných skupín, ktorých vytvorenie rada schválila. Ďalšie sa budú venovať zákonu o múzeách a galériách a archívnemu kultúrnemu dedičstvu, ako aj vyhodnoteniu dvojročnej praxe s titulkovaním pre ľudí so sluchovým postihnutím.

"Dočasná pracovná skupina pre právnu ochranu novinárov sa zameria na doplnenie súčasných právnych noriem a prepojenie trestnoprávnej regulácie a právnej regulácie médií. Pripraví vymedzenie pojmu novinár a právne definovanie osobitného postavenia novinára z hľadiska ochrany zdroja, ako aj ochrany samotného," informovala hovorkyňa Ministerstva kultúry SR Janka Burdová. "Členmi pracovnej skupiny sú zástupcovia rezortov kultúry, spravodlivosti, vnútra, zahraničných vecí a európskych záležitostí, Generálnej prokuratúry (GP), Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR), Slovenskej asociácie novinárov (SAN), Slovenského syndikátu novinárov (SSN), Asociácie vydavateľov tlače (AVT), Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Slovenska (ANRTS), Asociácie na ochranu novinárskej etiky (AONE) v Slovenskej republike a Združenia pre internetovú reklamu IAB Slovakia," dodala. Vecným garantom dočasnej pracovnej skupiny bude Výbor pre médiá Rady vlády SR pre kultúru. Na zriadení pracovnej skupiny, ktorá sa týka práce novinárov, sa dohodla ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD) na stretnutí s predstaviteľmi AVT v druhej polovici mája.

Aj v ostatných pracovných skupinách majú zastúpenie experti inštitúcií, združení, asociácií a príslušných ministerstiev. Pracovná skupina pre vyhodnocovanie aplikácie právnej úpravy v prospech osôb so zdravotným postihnutím s osobitným ohľadom na autorské a mediálne právo sa bude venovať zhodnoteniu dvojročnej účinnosti vyhlášky o titulkoch pre osoby so sluchovým postihnutím a odstráneniu prípadných problémov.

Cieľom pracovnej skupiny pre zákon o múzeách a galériách je príprava nového resp. novelizácia súčasného zákona o múzeách a o galériách. "Systémovo posilniť ochranu kultúrneho dedičstva ako jedinečného zdroja poznania histórie má aj dočasná pracovná skupina pre archívne kultúrne dedičstvo, ktorá zadefinuje legislatívne prostredie a nadväzné právne normy oblasti archívneho kultúrneho dedičstva,“ dodala Burdová.