Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Okúste domáce i cudzie: Ponuka World Music festivalu je pestrá

Jedinečný World Music Festival sa začína 21. septembra a končí 24. septembra. Ponúkne domácich i zahraničných hostí. Foto: Facebook World Music Festival Bratislava

Festival svoj program neorientuje len na hudobný zážitok z world music, ale rozširuje ho tiež o verejné diskusie, detský program, galakoncert a sprievodné akcie. Začína sa vo štvrtok 21. septembra.

Bratislava 13. septembra (Domi Zúborová) - Milujete pulzujúcu živú hudbu, ktorá vám rozprúdi krv v žilách? Alebo sa radšej ponoríte do premýšľavého módu, v ktorom pocítite návrat k svojej podstate? Máte radi tradíciu alebo radšej objavujete niečo doteraz nepoznané? Uvažujete o tom, ako zmeniť svet k lepšiemu? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom si nemôžete nechať ujsť World Music festival, ktorý sa uskutoční v dňoch 21. - 24. septembra v Bratislave.



Festival, ktorý sa vyformoval z pôvodného Festivalu perkusií, svoj program neorientuje len na hudobný zážitok z world music, ale rozširuje ho tiež o verejné diskusie, detský program, galakoncert a sprievodné akcie.
World music v Bratislave štartuje vo štvrtok 21. septembra na Hlavnom námestí bubeníckym sprievodom mestom, pokračovať bude vo festivalovej električke. Teraz.sk o tom informovala Jarmila Vlčková, Artistic Director festivalu.

"Medzitým však ponúkne hudobno-tanečné workshopy, kde sa budú môcť účastníci podučiť slovenským ľudovým tancom alebo môžu podľahnúť juhotalianskym rytmom", spresnila.

Pestrý piatkový program začína konferenciou v Zichyho paláci, zameranej na tému slovenskej ľudovej hudby a tanečných domov a projektov súvisiacich so súčasnou situáciou vo world music.





Na poobednom workshope prebehne audiovizuálna projekcia venovaná tradičným herným štýlom, kde nás Michal Noga a Jana Ambrózová zasvätia do tajov a podstaty horehronskej ansáblovej muziky. Verejné diskusie budú prebiehať na Ventúrskej. Hostia budú hľadať odpovede na otázky ľudskosti v súčasnej spoločnosti a preberú i pálčivú problematiku rastúceho nacionalizmu, extrémizmu a xenofóbie. Piatkový podvečer na Hlavnom námestí budete môcť stráviť v spoločnosti formácií Ľubomír Gašpar Cimbal Projectu, Karpatonu, Bandy a talianskej Kaláscimy.


Sobota ponúkne nielen konferenciu, do ktorej prispejú zahraniční hudobníci a profesionáli, taktiež sprostredkuje i diskusiu k téme Obraz Rómov v súčasnej spoločnosti, ale najmä poteší najmenších detským programom. Tí sa tak môžu v Altánku na Hviezdoslavovom námestí tešiť z oživených pastierskych hier detí, vyskúšať si kroje, vypočuť si mimoriadne úspešný Detský folklórny súbor Gerulata a vyblázniť sa môžu na detskej latino show.
Sobotné poobedie si môžete vychutnať na Hlavnom námestí aj so skupinou Ľudové mladistvá(SK), Karin Sarkisjan (AM/SR), alebo sa necháte uniesť do iného priestoru s mladým fenoménom - skvelou Katkou Málikovou (SR). Sobotný galakoncert v Ateliéri Babylon prinesie hviezdy world music ako duo parížskeho kontrabasistu Renaulda Garcia - Fonsa s tureckým hráčom na kemenče, poľské duo s jedinečným hlasovým prejavom Karoliny Cichy a energickú ethnobass bulharskú kapelu Oratnitza.



Nedeľa ponúkne hravé bubnovanie pre všetky vekové kategórie. O 18 hodine zasa Priestor súčasnej kultúry - A4 uvedie premiéru dokumentu Mareka Šulíka a etnologičky Jany Belišovej Ťažká duša / súčasť projektu Šilalo paňori - Studená vodička.

Z Facebooku World Music Festival Bratislava‎ Šilalo Paňori a Ťažká duša - premiéra filmu.
Foto: Facebook World Music Festival Bratislava


World Music festival sa ako jediný zo Slovenska stal členom združenia European Forum of Worldwide Music Festivals.