Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

P. Bebjak nakrúca Vianočné želanie: Rozprávka je pre mňa ďalšia výzva

Peter Bebjak, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Pre Bebjaka, ktorý má na svojom konte oceňované seriály a filmy ako Čiara, Čistič či Marhuľový ostrov, ide o prvú rozprávku.

Bratislava 16. mája (TASR) - Kúzla, zámocké komnaty, zakliaty les, škriatkovia, králi a tradičné víťazstvo dobra nad zlom. To všetko nebude chýbať v rozprávke RTVS Vianočné želanie. Pripravovaný titul, ktorý uvidia diváci počas tohtoročných vianočných sviatkov, vzniká pod taktovkou režiséra Petra Bebjaka.

Natáčanie zimných scén v Zuberci, z dediny, v ktorej žije hlavný hrdina, nevidiaci kováč Martin (Richard Autner), majú filmári za sebou. Tento týždeň sa hradné podzemie Červeného Kameňa na štyri dni premenilo na zakliaty zámok kráľa Svagora (Lukáš Vaculík), od ktorého sa odvíja začiatok celého príbehu.

Podľa Bebjaka bolo natáčanie v Zuberci náročné kvôli podmienkam, pretože práve v tom čas udreli silné mrazy a arktické teploty potrápili štáb najmä pri nočných scénach, keď pocitová teplota klesla k -30 stupňom Celzia. "Na Červenom Kameni bolo zase veľa kaskadérskych a trikových vecí, ktoré sme museli dopredu rozkresliť a pripraviť, aby sme si to natáčaním neskomplikovali v rámci postprodukcie," priblížil nakrúcanie, ktoré v máji pokračuje na moravskom hrade Bouzov.

Posledné zábery kúzelnej krajiny vzniknú v júni v Adršpašských skalách počas plnej turistickej prevádzky. Túto časť natáčania považuje režisér za najťažšiu: "Budeme tam musieť robiť veľa trikových záberov tak, aby to divák vo finálnej verzii nespozoroval."

Pre Bebjaka, ktorý má na svojom konte oceňované seriály a filmy ako Čiara, Čistič či Marhuľový ostrov, ide o prvú rozprávku. "Páči sa mi, keď je každý jeden film niečím iný, žánrom, rozprávaním, príbehom a rozprávka je pre mňa ďalšia výzva, že si môžem niečo nové vyskúšať a naučiť sa," prezradil s tým, že v budúcnosti by veľmi rád režíroval kino rozprávku. Pochvaľoval si aj prácu s protagonistami Vianočného želania: "Sú to veľmi dobrí a kvalitní herci a hlavne to robia preto, že majú túto prácu radi."

Okrem Richarda Autnera a Lukáša Vaculíka sa diváci môžu tešiť na Jána Galloviča, Simonu Kollárovú, Tomáša Maštalíra, Csongora Kassaia či Juditu Hansman.

TASR poskytla informácie hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková