Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Kultúra

Pamiatkový seminár v Trnave sa bude konať až na budúci rok

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Cieľom semináru je upriamiť pozornosť na bohatstvo pamiatkového fondu v trnavskom regióne a na jeho aktuálny stav.

Trnava 7. decembra (TASR) – Výročný seminár Pamiatky Trnavy a Trnavského kraja, ktorý už takmer tri desaťročia zúročuje archeologické nálezy, pamiatkarské výskumy i ďalšie poznatky posledného obdobia, sa pre opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom v tomto roku neuskutoční. S témami, ktoré boli na podujatie zaradené, sa bude možno zoznámiť na budúcoročnom seminári, keď vyjdú v zborníku ročníka 2020. Informovala o tom Jaroslava Žuffová, ktorá v spolupráci s krajským pamiatkovým úradom (KPÚ) podujatie pripravuje.

Cieľom seminárov je upriamiť pozornosť odbornej verejnosti i záujemcov o históriu na bohatstvo pamiatkového fondu v trnavskom regióne a na jeho aktuálny stav. "Uplynulé mesiace priniesli opäť zaujímavé poznatky," uviedla Žuffová pre TASR.

Do 27. ročníka, ktorý sa mal konať začiatkom decembra, boli zaradené témy - Výnimočné nálezy mincí z okolia potoka Parná, o čom mal hovoriť Ján Hunka z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre, sídliskový objekt lengyelskej kultúry na Zelenom kríčku v Trnave plánoval predstaviť archeológ Andrej Žitňan, o delostrelectve v stredoveku na príklade mesta Skalica mal mať vystúpenie Peter Grznár z KPÚ Trnava. Seminár sv. Štefana – Stephaneum v Trnave sa stal cieľom pamiatkového výskumu Mariána Havlíka a Eleny Sabadošovej a jeho stredoveké suterény zasa J. Žuffovej, ktorá pôsobí ako samostatná výskumníčka v oblasti architektonicko-historického výskumu.

Daniela Zacharová z oddelenia preventívnej údržby pamiatok Pamiatkového úrad SR mala pre seminár pripravený príspevok o historickej výpovedi krovu nad Seminárom sv. Vojtecha – Adalbertína v Trnave a súkromný bádateľ Vladimír Gondáš o projektantoch zámku Smolenice Ignácovi Alpárovi a Istvánovi Möllerovi. "V Piešťanoch prechádza rekonštrukciou most od architekta Emila Belluša, známy ako kolonádový či sklený, príspevok o tom mala predniesť riaditeľka KPÚ Gabriela Kvetanová," dodala Žuffová. Nález ľadovne a ďalšie významné nálezy z archeologického výskumu na Jeruzalemskej ulici v Trnave mal prezentovať A. Žitňan a Gerhard Pastirčák.