Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Kultúra

Pápež nazval Deviatu symfóniu v La Scale chvíľou povznesenia ducha

Foto: TASR/AP

Pápež sa spoločne s ostatnými návštevníkmi predstavenia odvďačili umelcom standing ovation.

Miláno 2. júna (TASR) - Pápež Benedikt XVI. sa v piatok zúčastnil na predstavení v milánskej opere La Scala, kde si vypočul Deviatu symfóniu Ludwiga van Beethovena pod dirigentskou taktovkou Daniela Barenboima. Informovala dnes o tom agentúra Associated Press.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi sa zároveň uznanlivo vyjadril o predstavení, ktoré nazval "chvíľou povznesenia ducha".

Pápež si predstavenie vychutnal z miesta, ktoré bolo špeciálne vytvorené pri príležitosti jeho návštevy. Samotný Benedikt XVI. je známy ako vynikajúci pianista a zanietený milovník hudby.

Pápež sa spoločne s ostatnými návštevníkmi predstavenia odvďačili umelcom standing ovation. Benedikt XVI. následne predstúpil pred obecenstvo zložené z kardinálov, biskupov a delegátov Svetového stretnutia rodín v Miláne, s ktorým jeho návšteva mesta súvisí.

"Nie je to vyslovene kresťanská radosť, ktorá je v Beethovenovom diele, ide skôr o radosť zo spolužitia ľudí a víťazstva nad egoizmom," vyhlásil pápež. Zároveň sa poďakoval Barenboimovi sa výber diela, pretože "nám umožňuje vyslať posolstvo prostredníctvom hudby a potvrdzuje základnú hodnotu solidarity, bratstva a mieru".

Barenboim nazval pápežovu návštevu veľkou poctou pre La Scalu a potvrdením jej kultúrnej dôležitosti.

Pápež Ján Pavol II. sa v roku 1983 stal prvým pápežom, ktorý si do La Scaly prišiel vypočuť hudobné predstavenie. Išlo vtedy o výber z Verdiho diela pod dirigentskou taktovkou Riccarda Mutiho.